Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Drones για την αντιμετώπιση των παράκτιων ρύπων

Drones για την αντιμετώπιση των παράκτιων ρύπων

0
drones 1
Διαφήμιση

Το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη ενώνουν τις δυνάμεις τους, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και συγκεκριμένα με τη χρήση drones, ενάντια στη ρύπανση των ακτών από πλαστικά.

Στο πλαίσιο του «Typhoon Project» η Ερευνητική Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή Κώστα Τοπουζέλη, χρησιμοποίησε Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ ή drones) εξοπλισμένα με αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση πλαστικών στις ακτές της ΝΔ Κρήτης.

drones

Χάρτες πυκνότητας πλαστικών με τα σημεία ενδιαφέροντος εστάλησαν στο σκάφος Thyphoon για τη στοχευμένη συλλογή των πλαστικών απορριμμάτων. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς εξετάστηκαν περισσότερα από 20 χλμ. ακτογραμμής και συλλέχθηκε περίπου ένας τόνος πλαστικά απορρίμματα.

Τα μοντέλα έχουν εξοπλιστεί κατάλληλα ώστε να δίνουν δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου των δεδομένων που συλλέγουν και να τα αναμεταδίδουν στους επιστημονικούς συνεργάτες μέσω δικτύου 4G στα πλαίσια του IoT. Ο σχεδιασμός τους τους επιτρέπει να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις ακτογραμμής σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των 20 χιλιομέτρων ακτογραμμής σε μόλις 1 ημέρα της δράσης.

Πηγή: idrones

Διαφήμιση