Αρχική Περιβάλλον Med-CPNet: Δίκτυο των χωρών του Νότου για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Med-CPNet: Δίκτυο των χωρών του Νότου για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

0
mati2
Διαφήμιση

Η δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου συνεργασίας μεταξύ των πέντε χωρών του Νότου της Ευρώπης, για την προώθηση των θέσεών τους σχετικά με την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και την πολιτική προστασία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, συμφωνήθηκε στο περιθώριο διήμερης συνεδρίασης στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Η πρόταση, που έγινε από τον επικεφαλής του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιάς στους ομολόγους του από την Ιταλία, Αγκοστίνο Μιόζο, την Πορτογαλία Ζοζέ Ολιβέιρα, την Ισπανία Αλμπέρτο Χερέρα Ροντρίγκεζ και τη Γαλλία Αλεν Θιριόν, συμπληρώθηκε επίσης από την απόφαση περαιτέρω συνεργασίας των κρατών Μελών του Ευρωπαϊκού Νότου σε επιχειρησιακά θέματα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Στενή συνεργασία

zakynthos fotia

Μάλιστα, ο Έλληνας ΓΓ πρότεινε τη δημιουργία Δικτύου συνεργασίας με την ονομασία Med-CPNet, με έμφαση στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών μεταξύ των πέντε χωρών και στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας εντός της ΕΕ. Η πρόταση βρήκε σύμφωνους τους εταίρους στην Μεσόγειο και αποφασίστηκε η πρώτη συνάντηση για το θέμα αυτό να πραγματοποιηθεί στη Ρώμη τις επόμενες εβδομάδες.

Σκοπός αυτής της άτυπης «ένωσης» μέσα στην Ευρώπη είναι η από κοινού προώθηση των αναγκών του Νότου, ο οποίος αντιμετωπίζει παρόμοιους κινδύνους και ιδιαίτερα από τις δασικές πυρκαγιές.

Στην συνάντηση της Ρώμης θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της συνεργασίας των «πέντε», μεταξύ των οποίων η άμεση ανταπόκριση στην αποστολή βοήθειας μεταξύ τους, αλλά και η αλληλοστήριξη στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Ο κ. Χαρδαλιάς είχε συνάντηση και με τον Γερμανό ομόλογό του, κατά την οποία συζητήθηκαν κυρίως τεχνικά και οργανωτικά θέματα και αντάλλαξαν απόψεις για την λειτουργία των δομών Πολιτικής Προστασίας στις δύο χώρες.

Τεχνογνωσία και εθελοντισμός

Συζητήθηκαν επίσης:

  • Η προοπτική δημιουργίας Ευρωπαϊκού δικτύου τεχνογνωσίας στο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα είναι σε θέση να παρέχει στις Εθνικές Αρχές Πολιτικής Προστασίας των κρατών-μελών της ΕΕ την απαραίτητη επιστημονική τεχνογνωσία σχετικά με φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές.
  • Θέματα εθελοντισμού και παρουσιάστηκαν αντίστοιχα συστήματα κρατών-μελών,
  • Η Κροατία παρουσίασε τις προτεραιότητές της ως επερχόμενη προεδρία της ΕΕ.
Διαφήμιση