Αρχική Ενέργεια ΔΕΗ: Εντός εβδομάδας το νομοσχέδιο

ΔΕΗ: Εντός εβδομάδας το νομοσχέδιο

0
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Διαφήμιση

Την τελική του μορφή έχει πάρει σύμφωνα με το energypress ο νέος νόμος για τη ΔΕΗ, ο οποίος αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στην εβδομάδα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις ρυθμίσεις που θα περιορίζουν τη σχέση της εταιρείας με τις διαδικασίες του δημοσίου, καθώς και στις αλλαγές του πλαισίου που σχετίζονται με την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.

Η ΔΕΗ και οι άλλοι

Η εταιρεία καλείται να ανταγωνιστεί άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, με ανταγωνιστικό μειονέκτημα, καθώς οι διαδικασίες των δημόσιων διαγωνισμών είναι χρονοβόρες, προϋποθέτουν δημοσιότητα και καθιστούν μειονεκτική τη θέση της εταιρείας έναντι άλλων που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι διαγωνισμοί για τις ΑΠΕ, για τις οποίες η αγορά γνωρίζει εκ των προτέρων -με βάση τις συμβάσεις προμήθειας εξοπλισμού που έχει υπογράψει-, το ύψος των προσφορών της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η ΔΕΚΟ να τίθεται εκτός της κατανεμόμενης ισχύος. Εκτός από τις προμήθειες, η ΔΕΗ διεκδικεί τη χαλάρωση των διαδικασιών προσλήψεων αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία στην πολιτική αμοιβών των στελεχών και των εργαζομένων της.

Ο ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΠΑ

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη μεταφορά των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ από τη μητρική ΔΕΗ στη θυγατρική, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της πώλησης μεριδίου σε τρίτους επενδυτές.

Στο θα υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις και για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, για την οποία θα ακολουθηθεί το σχήμα της προηγούμενης κυβέρνησης (Εμπορία, Δίκτυα) με τα διεθνή πρότζεκτ να παραμένουν στον έλεγχο του Δημοσίου.

 

Διαφήμιση