Αρχική Περιβάλλον Δασοπροστασία: Άμεσα μέτρα από το ΥΠΕΝ για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων

Δασοπροστασία: Άμεσα μέτρα από το ΥΠΕΝ για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων

0
Δάσος, δασοπροστασία, φωτιά, πυρκαγιά
Εικόνα: φωτογραφία αρχείου, (EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Το θέμα της απορρόφησης των πόρων για τα δάση, είναι μείζον για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως επισημαίνει σχετική ανακοίνωση, ενώ στον προϋπολογισμό του κοινοτικού προγράμματος προβλέπονται 245 εκατ. ευρώ για αναδασώσεις, δασοπροστασία, δάσωση αγρών κτλ., από το 2015 μέχρι σήμερα δεν έχει απορροφηθεί ούτε όμως και συμβασιοποιηθεί ούτε 1 ευρώ.

Απώλεια χρημάτων και ελλιπής προστασία

kameno dasos

Μπροστά στην ανησυχητική κατάσταση απώλειας κοινοτικών πόρων, αλλά και αδυναμίας εφαρμογής ζωτικών μέτρων, όπως είναι οι αναδασώσεις και η δασοπροστασία, αναφέρει το υπουργείο, ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνου Μπαγινέτα, της Ειδικής Γραμματέως Διαρθρωτικών Ταμείων, Νίκης Δανδόλου, και υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι αποφάσεις

anadasosi

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκαν τα εξής:

  1. Να εκπονηθεί ένας χάρτης διαδρομής για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων με δέσμευση όλων τον εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
  2. Να προταχθούν τα δημόσια δασικά έργα τα οποία θεωρούνται πιο ώριμα αλλά και πιο επείγοντα.
  3. Να ενισχυθεί από τη ΜΟΔ η Γενική Διεύθυνση Δασών με στελέχη εκπαιδευμένα στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.
  4. Να προσληφθεί τεχνικός σύμβουλος προκειμένου να υποβοηθήσει την απορρόφηση των εν λόγω πόρων.
  5.  Να πραγματοποιηθεί στις 6 Νοεμβρίου τεχνική συνάντηση για την υλοποίηση των δασικών μέτρων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με τους συντονιστές  και υπηρεσιακούς παράγοντες των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, προκειμένου να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός ιδιαίτερα με τα Δασαρχεία για την ταχύτερη προώθηση των εν λόγω προγραμμάτων.
Διαφήμιση