Αρχική Ενέργεια Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

0
epidoma thermansis 750x431
Διαφήμιση
Θέμα ημερών είναι η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης. Ευτυχώς που το “μικρό καλοκαιράκι” συνεχίζεται και οι καταναλωτές, τουλάχιστον στα …πεδινά της χώρας, δεν έχουν προς το παρόν ανάγκη για πετρέλαιο.

Τι προβλέπεται όμως;

Η υπουργική απόφαση με τα νέα κριτήρια χορήγησης που θα δοθεί αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα, προβλέπει μεγαλύτερα ποσά επιδόματος για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα αλλά με αυξημένες ανάγκες για πετρέλαιο θέρμανσης λόγω του τόπου της διαμονής τους.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει αποφασίσει αύξηση του βασικού ποσού του επιδόματος κατά 20% από 0,16 σε 0,192 ευρώ ανά αγοραζόμενο λίτρο πετρελαίου θέρμανσης.

Η απόφαση φέρνει επίσης χαλάρωση των κριτηρίων για το επίδομα προκειμένου να το λάβουν περισσότερα νοικοκυριά καθώς και αύξηση του ποσού της επιδότησης ανά λίτρο κατανάλωσης.

Η επιδότηση

πετρέλαιο θέρμανσης

Το ποσό της επιδότησης για το επίδομα θέρμανσης θα είναι αυξημένο κατά 10 εκατ. ευρώ, από τα 57,5 εκατ. ευρώ στα 67,5 εκατ. ευρώ. Τα νοικοκυριά τα οποία θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης και θα πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα λάβουν για τη φετινή σεζόν στο σύνολό του το ποσό του επιδόματος.

Για το 2020 μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη δαπανών για επίδομα θέρμανσης. Το επίδομα, πάντως, είναι ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο, ενώ τα δικαιολογητικά πρέπει να φυλάσσονται για μια 5ετία από τους καταναλωτές, καθώς προβλέπονται έλεγχοι και μπορεί να ζητηθούν πίσω τα ποσά της επιδότησης.

Η αίτηση

petrelaio 696x305

Στην αίτηση αναγράφονται τα ακόλουθα:

  • Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος υπόχρεου φορολογικής δήλωσης.
  • Το ονοματεπώνυμό του.
  • Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του.
  • Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου.
  • Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας.
  • Η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος.
  • Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
  • Η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία.
  • Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Οι δικαιούχοι

πετρέλαιο κίνησης

Σύμφωνα με όσα ισχύουν έως σήμερα, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

  •  Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Ποιοι δεν πληρούν τα κριτήρια

Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη, λόγω τεκμηρίων. Επίσης αποκλείονται από το επίδομα όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι» και όσοι διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα από δύο αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

Διαφήμιση