Αρχική Περιβάλλον Ανάπλαση σταθμού Ordener-Poissonniers: Μια “οικο-γειτονιά” στο Παρίσι

Ανάπλαση σταθμού Ordener-Poissonniers: Μια “οικο-γειτονιά” στο Παρίσι

0
Ανάπλαση σταθμού Ordener-Poissonniers: Μια
Διαφήμιση

Ενώ εδώ στην Αθήνα –και σε ολόκληρη τη χώρα δηλαδή- αναλωνόμαστε ακόμη σε συζητήσεις για το πότε, το γιατί και κυρίως το πώς μπορεί μια πλατεία να γίνει φιλική προς τους πολίτες της ή για το αν ένας ελεύθερος χώρος πρέπει να γίνει πάρκο, ένα πρώην αεροδρόμιο …καζίνο κι ένα σφραγισμένο κτίριο χώρος πολιτισμού ή ό,τι άλλο, κάπου, όχι και τόσο μακριά, αυτά τα …διλήμματα έχουν προ πολλού ξεπεραστεί.

Μηχανικός Κήπος

Ανάπλαση σταθμού Ordener-Poissonniers: Μια

Ο λόγος για το Παρίσι, όπου δυο αρχιτεκτονικά γραφεία, το δανέζικο SLA και το γαλλικό BIECHER ARCHITECTES, αναλαμβάνουν να μετατρέψουν τον χώρο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού Ordener-Poissonniers σε μια «οικολογική γειτονιά», 9 περίπου στρεμμάτων. Τα δύο γραφεία κέρδισαν σε διεθνή διαγωνισμό με την πρότασή τους «Μηχανικός Κήπος» που περιλαμβάνει την ανάπλαση μιας αστικής περιοχής με βάση τον βιοκλιματικό σχεδιασμό.

Αστικό οικοσύστημα

Ordener Poissonniers SLA BIECHER ARCHITECTES 7 889x628

Η νέα «οικο-γειτονιά» που θα αναδυθεί στο 18ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, θα σέβεται μεν τη βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής αλλά ταυτόχρονα θα είναι σύγχρονη και λειτουργική για τους πολίτες της.

Εκτός από τη δημιουργία μεγάλων ελεύθερων χώρων άθλησης και αναψυχής, στην περιοχή θα εφαρμοστούν οι αρχές της κλιματικά ουδέτερης αρχιτεκτονικής και θα χρησιμοποιηθούν ευρέως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μάλιστα, για τη μακροπρόθεσμη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των κτιρίων που θα ανεγερθούν, προβλέπεται η χρήση οικολογικών, φυσικών υλικών, ενώ στα πατώματα θα τοποθετηθεί προκάτ σκυρόδεμα χαμηλού άνθρακα. Επιπλέον, στις ταράτσες θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πάνελ και θα γίνουν εκτενείς φυτεύσεις.

Σύγχρονες προδιαγραφές

Ordener Poissonniers SLA BIECHER ARCHITECTES 10 889x628

Το σχέδιο περιλαμβάνει όμως και κατοικίες που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 1.000 ατόμων: οι μισές θα ενταχθούν στην κοινωνική στέγη, το 20% θα αφορά τα μεσαία εισοδήματα και οι υπόλοιπες θα πουληθούν σε ιδιώτες. Επίσης, θα δημιουργηθούν 13.800 τετραγωνικά μέτρα γραφείων, καινούργια σχολεία, ένα hub για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σινεμά με 9 αίθουσες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πολλά καταστήματα και χώροι εστίασης.

Πρότυπο για το Παρίσι

Ordener Poissonniers SLA BIECHER ARCHITECTES 11 889x628«Η παρέμβαση στον σταθμό Ordener-Poissonniers θα αποτελέσει μια γενναιόδωρη προσφορά για την πόλη του Παρισιού», δήλωσε ο Rasmus Astrup, συνεργάτης του δανέζικου γραφείου SLA. «Για τη μεταμόρφωση του παλιού μετα-βιομηχανικού σιδηροδρομικού σταθμού, εστιάσαμε ιδιαίτερα στις αξίες και στις ποιότητες που θέλουμε να επιστραφούν στην κοινότητα. Συνδυάζοντας τον ισχυρά βιομηχανικό χαρακτήρα της περιοχής με τον πρωτοποριακό, φιλικό προς το περιβάλλον σχεδιασμό και χρήσεις, φτιάξαμε ένα νέο πρότυπο για το περιβάλλον του Παρισιού – μια γειτονιά όπου η φύση είναι πανταχού παρούσα και όπου άνθρωποι, φυτά και ζώα μπορούν να συνυπάρξουν».

Το έργο, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2024.

Διαφήμιση