Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε ΥΠΕΝ: Νέες, φιλόδοξες πολιτικές για την ενέργεια – Στόχος η μετάβαση σε...

ΥΠΕΝ: Νέες, φιλόδοξες πολιτικές για την ενέργεια – Στόχος η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη κοινωνία

0
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ
Διαφήμιση

Τις δράσεις μέσω των οποίων θα υλοποιηθεί το αναθεωρημένο, αυξημένης φιλοδοξίας Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) περιέγραψε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ.

«Για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, το ΕΣΕΚ θα αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο πάνω στο οποίο θα στηθεί η εθνική ενεργειακή πολιτική. Υπάρχει η πρόθεση να λάβουμε υπόψη τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και να προσθέσουμε νέες, φιλόδοξες πολιτικές, όπως άλλωστε τονίστηκε και από τον πρωθυπουργό, στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή”.

Ο υφυπουργός εξήγησε ότι έχει ξεκινήσει νέα διαβούλευση σε εθνικό επίπεδο για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ και διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο των συστάσεων η ελληνική κυβέρνηση αναθεωρεί τον στόχο για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα από 31% σε 35%. Επίσης σε σχέση με την ενεργειακή αποδοτικότητα, θα υιοθετηθεί ένας πιο φιλόδοξος στόχος από αυτόν που υπάρχει στο παρόν ΕΣΕΚ.

Μείωση του λιγνίτη

ενεργειακή απεξάρτηση

«Επιπρόσθετα, στα πλαίσια της νέας στρατηγικής θα υπάρξει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την επιτάχυνση της μείωσης του μεριδίου του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή μέσα στην επόμενη δεκαετία” συμπλήρωσε τονίζοντας ότι το θέμα αφορά πάνω από 4.000 άμεσα εργαζομένους και πολλαπλούς εξαρτώμενους. “Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο, συνολικό πλάνο δράσης για αυτό το θέμα και είναι σημαντικό στην προσπάθεια αυτή να έχουμε τη συνεργασία των ευρωπαϊκών αρχών. Για την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων, είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει η απαραίτητη συμβολή με ευρωπαϊκούς πόρους, όπως το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία» επισήμανε ο κ. Θωμάς.

Μέτρα υλοποίησης του ΕΣΕΚ

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ

Ο κ. Θωμάς ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα έχει ήδη χαράξει μια σειρά μέτρων για την υλοποίηση του ΕΣΕΚ, όπως:

  • Αντιμετώπιση των εμποδίων αδειοδότησης για την επιτάχυνση της εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ
  • Περαιτέρω προώθηση της αποκεντρωμένης παραγωγής από ΑΠΕ και  των συστημάτων αποθήκευσης
  • Εφαρμογή σχεδίου βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων, μέσω της κινητοποίησης των εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών (ESCO)
  • Παροχή κινήτρων για παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στα ιδιωτικά κτίρια μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων σε συνεργασία με τις τράπεζες
  • Εκπόνηση νομικού πλαισίου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης
  • Ενίσχυση και έγκαιρη ολοκλήρωση των διασυνοριακών ηλεκτρικών διασυνδέσεων
  • Επιτάχυνση της πλήρους διασύνδεσης των Μη  διασυνδεδεμένων Νησιών
  • Ψηφιοποίηση του ενεργειακού συστήματος σε συνεργασία με την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ
  • Αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

O κ. Θωμάς στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τον οποίο βλέπει τρεις άξονες: Την παρακολούθηση των πολιτικών που ακολουθούνται από τα κράτη-μέλη με έμφαση στην διαφάνεια, την ενδυνάμωση της περιφερειακής συνεργασίας και την ενίσχυση των χρηματοδοτικών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένου του κατάλληλου πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων ώστε να διευκολυνθεί η ενεργειακή μετάβαση.

Ο ενεργειακός τομέας μετά το 2030

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε

Στη συζήτηση που ακολούθησε για τον ενεργειακό τομέα μετά το 2030 και το μακρόπνοο όραμα για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, ο υφυπουργός Ενέργειας τόνισε ότι η Ελλάδα –όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ- οφείλουν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής οικονομίας χαμηλού ή και σχεδόν μηδενικού άνθρακα. «Οι όποιες νέες τεχνολογικές λύσεις μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμβάλουν στην πραγμάτωση και άλλων στόχων πέρα των στενά κλιματικών, όπως η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε όλα τα κράτη-μέλη. Για αυτόν το λόγο, η μακροπρόθεσμη στρατηγική για το κλίμα θα πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια συνεκτική βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ”.

Αναπτυξιακό εργαλείο

καθαρή ενέργεια

“Οι πολιτικές ενέργειας και κλίματος θα πρέπει να αποτελέσουν μια ευκαιρία περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης και όχι τροχοπέδη αυτών” συνέχισε ο υφυπουργός. “Για παράδειγμα θα πρέπει να εξευρεθούν οι κατάλληλες λύσεις προσαρμογής της ενεργοβόρου βιομηχανίας στις νέες συνθήκες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αξιολογείται διαρκώς η συμπεριφορά των κύριων ανταγωνιστών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, και όποτε χρειάζεται να λαμβάνονται τα κατάλληλα ενωσιακά μέτρα ή αντίμετρα. Για να πετύχουμε μια δίκαιη μετάβαση θα απαιτηθούν στοχευμένες πρωτοβουλίες και η δέσμευση και διάθεση σημαντικών εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων», κατέληξε ο κ. Θωμάς.

Διαφήμιση