Αρχική Επιχειρείν Δεν υπάρχει «αύριο» για τις επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν σωστά τους κανόνες...

Δεν υπάρχει «αύριο» για τις επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν σωστά τους κανόνες της Εταιρικής Διακυβέρνησης

0
Greek Corporate Governance Summit 20194. Adonis Georgiadis 1
Διαφήμιση

Την αξία της εταιρικής διακυβέρνησης στις ελληνικές Επιχειρήσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε αυτό τον τομέα έθεσαν επί τάπητος ομιλητές με γνώση του θέματος στο Συνέδριο Εταιρικής Διακυβέρνησης  Greek Corporate Governance Summit 2019 το οποίο διεξήχθη στις 23 Σεπτεμβρίου 2019.  Το Συνέδριο  διοργανώθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα, από την Ethos Events και τον Όμιλο Georgeson, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ στοχεύοντας να γίνει συνέδριο θεσμός στον τομέα της Εταιρικής Διακυβέρνησης.  

Στο Greek Corporate Governance Summit 2019 παρευρέθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος σημείωσε πως στην Ελλάδα διαμορφώνεται μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία μετά την πολυετή κρίση γεγονός που απαιτεί, μεταξύ άλλων, τις βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης.

Greek Corporate Governance Summit 20195. Adonis Georgiadis 2

Στο επίκεντρο του Συνεδρίου βρέθηκαν ζητήματα όπως είναι η ποιότητα και η σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων σε συνάρτηση με τις ανάγκες της εταιρικής διακυβέρνησης. Επίσης, ο ρόλος του μετοχικού ακτιβισμού στην Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και ο ρόλος των μετόχων – ομολογιούχων. Σημαντικό αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε και ο νέος ρόλος της Πληροφορικής και της Tεχνολογίας Βlockchain στην Εταιρική Διακυβέρνηση.

Την αυλαία του συνεδρίου άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής της Ethos Media, κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης σημειώνοντας πως «Το Συνέδριο συνιστά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε να γίνουν γνωστές οι βέλτιστες πρακτικές διεθνώς σε εισηγμένες εταιρείες και μη – με παράλληλο στόχο να αποτελέσουν παράδειγμα και για την Ελλάδα». Στη συνέχεια, ο κ. Stefano Marini CEO of Latin America and Emerging Markets and Senior Advisor for Southern Europe, της Georgeson, περιέγραψε στην ομιλία του το νέο περιβάλλον που δημιουργείται σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια σε αυτές τις διαδικασίες.

Θεσμικό χαιρετισμό απεύθυνε η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Βασιλική Λαζαράκου σημείωσε πως «Η εταιρική διακυβέρνηση θα απασχολεί όλο και εντονότερα την αγορά το επόμενο διάστημα». Στη συνέχεια, τη δική της οπτική έδωσε, η κ. Χαρίκλεια Απαλαγάκη, Γ.Γ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, σημειώνοντας πως «Ο τραπεζικός κλάδος ήταν από τους πρώτους που έπρεπε να συμμορφωθεί στα νέα αυτά δεδομένα». Από την πλευρά του, ο πρώην αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και νυν πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ, κ. Χάρης Κυριαζής τόνισε πως «Για να υπάρξει επιτυχία, θα πρέπει να υπάρξει μαζική συμμετοχή τόσο από τους μετόχους πλειοψηφίας όσο και μειοψηφίας σε μια εταιρεία».

Greek Corporate Governance Summit 20192. Ouzounis Ethos Media

Τα ενδιαφέροντα πάνελ του Συνεδρίου συντόνισαν από την πλευρά των διοργανωτών ο Γενικός Διευθυντής της Ethos Media, κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, οι δημοσιογράφοι κ. Χρήστος Κώνστας, Head of Content της Ethos Media και ο κ. Δημήτρης Μαλλάς, Ειδικός Συνεργάτης της Ethos Media, ενώ από τον Όμιλο Georgeson ο κ. Alberto d’ Aroma, Corporate Governance Senior Advisor και ο κ. Anthony Kluk, Senior Account Manager Corporate Advisory, Georgeson.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το PANEL 1 του Συνεδρίου με τίτλο «Shareholder Activism is coming of Age», στο οποίο τέθηκαν επί τάπητος οι τρέχουσες εξελίξεις γύρω από την εταιρική διακυβέρνηση σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ομιλητές ήταν ο κ. Giuseppe Di Mino, Managing Director, Amber Capital, ο κ. Francesco Navarrini, Head of Research, PIRC Limited και ο κ. Phillip Vernardis, Vice President – Asset Stewardship, State Street Global Advisors.

Κατάλληλη είναι η συγκυρία με τον νέο εταιρικό νόμο, σύμφωνα τον κ. Βασίλειο Βίζα, Tax & Legal Partner, PwC, ο οποίος στην ομιλία του  επεσήμανε πως «Η Εταιρική Διακυβέρνηση αφορά όλους: Μετόχους, πελάτες, ρυθμιστές, ενώ δεν υπάρχει πλέον το μοντέλο που οι εταιρείες θα πρέπει να δίνουν υπεραξίες μόνο στους μετόχους, αλλά και στην κοινωνία». 

Greek Corporate Governance Summit 20199. Panel 1

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις είχε και το PANEL 2 με τίτλο «Board quality and composition at the heart of corporate». Ο κ. Phillip Vernardis, Vice President – Asset Stewardship, State Street Global Advisors σημείωσε πως «Η λογοδοσία του Δ.Σ. είναι ιδιαίτερα σημαντική, όπως και η ποιότητα του συμβουλίου για τους asset managers, αναφερόμενος στο φύλο, την εμπειρία σε διεθνείς αγορές και άλλα χαρακτηριστικά». Ο κ. Patrick Fiorani, Research and Engagement Specialist, Glass Lewis, εξήγησε πως κάθε πληροφορία που δημοσιοποιείται δεν αποτελεί αναγκαστικά πεδίο κριτικής. Η δημόσια ανακοίνωση πρέπει να ενθαρρύνεται και να «χτίζεται» σιγά σιγά η εταιρική φήμη. Από την πλευρά της, η κυρία Μαρία Θεοδουλίδου, Group Finance Director, Controlling & Planning, Fourlis Holdings, περιέγραψε το σύστημα ελέγχου για τη διαχείριση των εν λόγω κινδύνων στον όμιλο Fourlis, κάτι που είχε ξεκινήσει πριν την κρίση.

Ο Ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της Global Sustain, κ. Μιχάλης Σπανός τόνισε στην ομιλία του τα κύρια σημεία του κανονιστικού πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης. Όπως εξήγησε, η δέσμευση για την αειφόρο ανάπτυξη καλείται να καλύψει ένα κενό των 180 δις ευρώ, αναφερόμενος στους τρεις βασικούς παράγοντες για την βιώσιμη ανάπτυξη και το ηθικό κομμάτι όσον αφορά τις επενδύσεις (ESG – Environmental, social and governance).

Στο PANEL 3 με θέμα «Shareholders – Bondholders & Corporate Governance», συμμετείχαν οι κ. κ. Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, Ambassador for Greece, INSEAD Global Certified Directors και ο κ. Μιχάλης Σπανός, Founder & Managing Director, Global Sustain, με συντονιστή τον κ. Alberto D’ Aroma, Head of Corporate Governance Italy/Other, Georgeson. Όπως τονίσθηκε, η στροφή σε μια εποχή «ήπιου άνθρακα» και φιλικότερες επενδύσεις προς το περιβάλλον δημιουργεί καινοτομίες και νέες ευκαιρίες. Στόχος θα πρέπει να είναι η πιο υπεύθυνη στάση, πέραν του κέρδους.

Greek Corporate Governance Summit 201911. Panel 3

Στο PANEL 4 με τίτλο: «The Value of Corporate Governance for Non-listed Companies & SMEs» συμμετείχαν οι κ.κ. Γιώργος Ξηραδάκης, Founder & Managing Director, XRTC Business Consultants, η κ. Αννίτα Πακιουφάκη, Business Development Director, Optimal HR Group, ο κ. Χάρης Κυριαζής, ex Vice Chairman, SEV Hellenic Federation of Enterprises και η κ. Χριστίνα Κολιάτση, Chief Legal Counsel, Hellenic Corporation of Assets and Participations S.A. Στη συζήτηση αναφέρθηκε ότι λογοδοσία, δίκαιη μεταχείριση, διαφάνεια και υπευθυνότητα αποτελούν τους τέσσερις πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η εταιρική διακυβέρνηση.

Στο PANEL 5 με τίτλο «The New Role of IT & Blockchain in Corporate Governance», οι συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι υπάρχουν πολλές εφαρμογές αξιοποίησης όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση και αρκετές ακόμη που δεν έχουμε ακόμη δει. Ο κ. Christopher Kelly, Product Manager, ICS International, Broadridge Financial Solutions, επεσήμανε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της επικοινωνίας της εταιρείας με τους μετόχους αλλά και σε θέματα όπως είναι η ψηφοφορία από οπουδήποτε. Ο κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υποστήριξε ότι «Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε καλά παραδείγματα από το χώρο του Δημοσίου, προκειμένου να δούμε εφαρμογές τεχνολογίας στην εταιρική διακυβέρνηση, ενώ επεσήμανε ότι το blockchain μπορεί να έχει πολλαπλές εφαρμογές στον συγκεκριμένο τομέα».

Ο κ. Γιώργος Καραμανώλης, συν-ιδρυτής και CTO/CIO, Crowdpolicy & Πρόεδρος του Hellenic Blockchain Hub, τόνισε ότι «Τα open data θα έχουν ρόλο στην εταιρική διακυβέρνηση και ειδικά στον τομέα της διαφάνειας, ενώ με το blockchain μπορείς να κάνεις πολλά και διαφορετικά πράγματα». Στη διαφάνεια αναφέρθηκε και ο κ. Μαρίνος Ξυναριανός, Digital Innovation & Financial Technologies Expert, Crowdpolicy, σημειώνοντας ότι «Το blockchain και οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να συνεισφέρουν εκεί, όπως επίσης και στον τρόπο που μοιράζονται τα bonus στα στελέχη, φέρνοντας το παράδειγμα των smart contracts που υλοποιούνται με τεχνολογίες blockchain».

Το συνέδριο διοργανώθηκε με την υποστήριξη των ακόλουθων χορηγών: 

PREMIERE SPONSOR: PwC

SPONSOR: MOOSEND

ASSOCIATE SPONSORS: ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ICAP

CORPORATE PARTICIPATIONS: ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS, INNEWS, KOUBARAS, OGILVY, ΤΙΤΑΝ

UNDER THE AUSPICES OF: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

COMMUNICATION SPONSORS: BANKS.COM.GR, ΕΠΙΧΕΙΡΩ, ECOZEN, GLOBAL SUSTAIN, MARITIME ECONOMIES, PALO,GR, ΧΡΗΜΑ, ΧΡΗΜΑWEEK, INSURANCE WORLD, INSURANCEWORLD.GR, VIRUS.COM.GR, PHARMA & HEALTH BUSINESS.

Για αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου corporategovernance.ethosevents.eu καθώς επίσης και τα social media Facebook, LinkedIn, twitter και YouTube.

Φωτογραφίες από το Greek Corporate Governance Summit 2019

Διαφήμιση