Αρχική Περιβάλλον Θετικές οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ για τις εξαγγελίες από τη Νέα Υόρκη

Θετικές οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ για τις εξαγγελίες από τη Νέα Υόρκη

0
Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Διαφήμιση

Την ικανοποίησή της δηλώνει κατ’ αρχάς η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων της χώρας μέχρι το 2028 και για απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης από το 2021.

Για την ενέργεια

Ειδικά σε σχέση με την ενέργεια, το WWF Ελλάς τονίζει την επιστημονικά απολύτως τεκμηριωμένη ανάγκη για απεξάρτηση του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από κάθε μορφής ορυκτό καύσιμο. Η οργάνωση αναγνωρίζει ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί μονομιάς, οπότε επισημαίνει ότι οι στρατηγικές αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα είναι απολύτως καθοριστικές για να επιτευχθεί το κρίσιμο ζητούμενο: ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το συντομότερο δυνατόν.

Εμπόδιο οι υδρογονάνθρακες

πετρέλαιο

Στον αντίποδα, τονίζει η οργάνωση, βρίσκεται η συνεχιζόμενη εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες: έτσι ενώ η απόφαση για απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων είναι πολύ σημαντική ως το πρώτο γενναίο βήμα για τον μηδενισμό των συνολικών εκπομπών της χώρας, το αργότερο μέχρι το 2040, το αγκάθι παραμένει.

«Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για απεξάρτηση από τον εξαιρετικά ζημιογόνο για το περιβάλλον και την οικονομία λιγνίτη είναι μια πολύ θετική εξέλιξη που επικροτούμε. Όταν όμως την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νέες συμβάσεις παραχώρησης μεγάλων θαλάσσιων εκτάσεων 50.000 τ. χλμ στην Κρήτη και το Ιόνιο για εξορύξεις υδρογονανθράκων, η συνολική εξίσωση γίνεται ιδιαίτερα προβληματική», δηλώνει σχετικά ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού

ενέργεια

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ζήτημα όλων και ανήγγειλε την πρόθεση της Ελλάδας να συγκαλέσει σύνοδο υψηλού επιπέδου το προσεχές έτος στην Αθήνα, με στόχο την υιοθέτηση δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή για το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον, επισήμανε ότι οι συνέπειες είναι ήδη εδώ και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει μέχρι το τέλος του χρόνου νέα Εθνική Πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα που θα περιλαμβάνει την πλήρη κατάργηση πλαστικών μιας χρήσης σε ολόκληρη την χώρα από το 2021 και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028 και την αύξηση της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές στο 35% έως το 2030.

Κλίμα και οικονομία

ενεργειακές κοινότητες

Ο πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής κεντρική συνιστώσα της πολιτικής της και εξήγησε: «Το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας συνδέεται με την ικανότητά της να προστατεύσει το μοναδικό φυσικό της περιβάλλον. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τις ακτές και τα νησιά μας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και τα κύματα καύσωνα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και στην οικονομία μας. Η κλιματική αλλαγή θα λειτουργήσει επίσης ως τροχοπέδη στην οικονομική μας ανάπτυξη και στην ευημερία του ελληνικού λαού, καθώς θα επηρεάσει αρνητικά οικονομικούς τομείς όπως η γεωργία και ο τουρισμός».

Δήλωσε επίσης, την πλήρη δέσμευσή του στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, αλλά και τη στήριξή του στο στρατηγικό μακροπρόθεσμο όραμα για μια οικονομία της ΕΕ που δεν θα επιβαρύνει το κλίμα έως το 2050.

Νέα Εθνική Στρατηγική

βιώσιμη ανάπτυξη, ΑΠΕ

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι τώρα η χώρα μας αλλά και στις δράσεις που θα αναλάβει στο επόμενο διάστημα: «Για εμάς δεν είναι απλώς μία υποχρέωση, αλλά μία ευκαιρία. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020. Παράγουμε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σκοπεύουμε να φτάσουμε στο 35% έως το 2030» επισήμανε. «Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει μία νέα, φιλόδοξη Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα πριν το τέλος του έτους. Στόχος μας είναι να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028. Και σχεδιάζουμε να απαγορεύσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021», τόνισε.

Το Μάτι

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τραγωδία του περασμένου Ιουλίου στο Μάτι: “Η καταστροφή του Μάτι συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες. Πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα, καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές εκείνων που, μέχρι πρότινος, δεν ενδιαφέρονταν πολύ για το θέμα».

Σύνοδος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

«Η Ελλάδα ανησυχεί βαθύτατα για τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική και φυσική μας κληρονομιά.», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι πέρυσι τον Ιούνιο διοργάνωσε συνέδριο τα συμπεράσματα του οποίου περιελήφθησαν στην πρόταση της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα. Στο ίδιο πλαίσιο πρόσθεσε: «η χώρα μου προτίθεται να συγκαλέσει σύνοδο υψηλού επιπέδου το προσεχές έτος στην Αθήνα, με στόχο την υιοθέτηση δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

 

Διαφήμιση