Αρχική Καταστροφές “Ακατοίκητη Γη”: Αληθινά σενάρια από ένα …ζοφερό μέλλον

“Ακατοίκητη Γη”: Αληθινά σενάρια από ένα …ζοφερό μέλλον

0
akatoikiti
Διαφήμιση
Ένα πολύ ενδιαφέρον και εξαιρετικά επίκαιρο βιβλίο καθώς πραγματεύεται την κατάσταση του πλανήτη, μεταφράστηκε επιτέλους στα ελληνικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ στις 14 Νοεμβρίου. Ο λόγος για την “Ακατοίκητη Γη: Μια ιστορία του μέλλοντος” του Αμερικανού δημοσιογράφου David Wallace-Wells.

Το άγνωστο αύριο

earth

“Δεν έχουμε ιδέα τι μας περιμένει” είναι το μήνυμα του βιβλίου του Wallace-Wells, το οποίο έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Ο συγγραφέας εξετάζει τα χειρότερα αληθοφανή σενάρια που μπορεί να συμβούν αν συνεχίσουμε να ζούμε όπως ζούμε σήμερα, και όπως επισημαίνει το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, πρόκειται για ένα μανιφέστο που θα διαλύσει κάθε εφησυχασμό μας, έναν στοχασμό για τον όλεθρο που έχουμε επιφέρει στον εαυτό μας και μια φλογερή έκκληση για δράση και άμεση κινητοποίηση.

Ανάγκη για επανάσταση

Τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής είναι ολοφάνερα ήδη σήμερα και οι αλλαγές έρχονται γρήγορα. Χωρίς μια επανάσταση στον τρόπο που ζουν τη ζωή τους δισεκατομμύρια άνθρωποι, ολόκληρες περιοχές της Γης μπορεί να μετατραπούν σε μη κατοικήσιμες, και άλλες σε τρομακτικά αφιλόξενες, έως το τέλος αυτού του αιώνα.

Σε αυτό το χρονικό του κοντινού μας μέλλοντος, ο David Wallace-Wells φωτίζει τα κλιματικά προβλήματα που ελλοχεύουν – την ανεπάρκεια τροφής, τις προσφυγικές και άλλες κρίσεις που θα μεταμορφώσουν την υδρόγειο. Ο κόσμος όμως θα αλλάξει από την υπερθέρμανση και με ακόμα βαθύτερους τρόπους, οδηγώντας σε πλήρη αναδιαμόρφωση της πολιτικής, της κουλτούρας μας, της σχέσης μας με την τεχνολογία και της ιστορικής μας αντίληψης. Θα είναι μια διαδικασία σαρωτική, που θα διαμορφώσει και θα παραμορφώσει σχεδόν κάθε πλευρά της ανθρώπινης ζωής όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Κινητοποιήσεις για το κλίμα

wells

Η αναγκαιότητα ύπαρξης τέτοιων φωνών έγινε ακόμη πιο αισθητή ειδικά την εβδομάδα που πέρασε κατά την οποία έγιναν σε όλο τον κόσμο πολυπληθείς κινητοποιήσεις με πρωτεργάτες τους μαθητές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με σημείο αναφοράς τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019.

Διαβάστε σχετικά και το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Θοδωρή Γεωργακόπουλου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

 

 

Διαφήμιση