Αρχική Περιβάλλον Πόσα χρήματα θα χάσουν οι χώρες εξαιτίας της κλιματικής κρίσης;

Πόσα χρήματα θα χάσουν οι χώρες εξαιτίας της κλιματικής κρίσης;

0
ρύποι, κλιματική αλλαγή
Διαφήμιση

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί την Νο 1 απειλή του πλανήτη μας, παρότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αμφισβητούν την σοβαρότητά της. Η κλιματική αλλαγή θα έχει σοβαρές συνέπειες στον πλανήτη, αλλά τι γίνεται και στο… οικονομικό κομμάτι; Απ’ ότι φαίνεται, ο κόσμος ετοιμάζεται να χάσει ένα καλό 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με τις ανεπτυγμένες χώρες να υφίστανται ακόμα μεγαλύτερες απώλειες!

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η έκθεση του Εθνικού Γραφείου Οικονομικής Έρευνας των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να συρρικνώσει την παγκόσμια οικονομία κατά 7% ως το τέλος του αιώνα.

Οι “μεγάλοι” θα χτυπηθούν περισσότερο

Change of Scene
A Climate Change Concept Image

Οι πλούσιες χώρες μάλιστα, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, θα απωλέσουν ένα καλό 10% των εθνικών οικονομιών τους αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν σε όρους περιβαλλοντικής καταστροφής.

Όλα τα κράτη του κόσμου πάντως, πλούσια και φτωχά, κρύα και ζεστά, θα υποστούν τις δραστικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: «Είτε μιλάμε για κρύα είτε για ζεστά κύματα, ξηρασίες, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές, κάθε απόκλιση των καιρικών συνθηκών από την ιστορική νόρμα έχει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις», σχολίασε σχετικά ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Οικονομικών του Κέιμπριτζ, Kamiar Mohaddes.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 174 χώρες μεταξύ 1960-2014 για να καθορίσει τη σχέση μεταξύ ακραίων καιρικών συνθηκών και οικονομικών δεικτών. Η συνολική θερμοκρασία του πλανήτη αναμένεται να αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα, επιφέροντας ραγδαίες οικονομικές επιπτώσεις.

Η Ινδία και η Νέα Ζηλανδία θα χάσουν το 10% του ΑΕΠ τους και η Αγγλία το 4%, σημειώνεται ενδεικτικά…

Διαφήμιση