Αρχική Περιβάλλον Όρκες εξορίζουν λευκούς καρχαρίες από το Φολς Μπέι της Νότιας Αφρικής

Όρκες εξορίζουν λευκούς καρχαρίες από το Φολς Μπέι της Νότιας Αφρικής

0
orka karxarias
Διαφήμιση

Στη Νότια Αφρική, στα νερά του Φολς Μπέι, που θεωρείται μία από τις πλέον αγαπημένες περιοχές του λευκού καρχαρία, εισέβαλαν όρκες και έτρεψαν σε φυγή τους θανάσιμους εχθρούς τους!

Οι λευκοί καρχαρίες της Νότιας Αφρικής είναι γνωστοί παγκοσμίως για την εξαιρετικά έξυπνη στρατηγική τους στο κυνήγι. Παράλληλα, όμως, αποτελούν και τον αγαπημένο μεζέ για τη φάλαινα-δολοφόνο, η οποία τους κυνηγάει μόνο για το πλούσιο σε πρωτεΐνες συκώτι τους, αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα όργανα ανέπαφα.

orka 1

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, οι λευκοί καρχαρίες της Νότιας Αφρικής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα συγκεκριμένα νερά, τα οποία προσέλκυαν 80.000 τουρίστες, που βουτάνε με μεταλλικά κλουβιά στο νερό, προκειμένου δουν από κοντά τα εκπληκτικά αυτά ζώα.

Όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, μεταξύ του 2010 και του 2016, σημειώνονταν πάνω από 200 παρατηρήσεις λευκού καρχαρία κάθε χρόνο στο Φολς Μπέι. Πέρυσι, ο αριθμός αυτός έπεσε στις 50 παρατηρήσεις και φέτος είναι, δυστυχώς, στο μηδέν. Οι συσκευές εντοπισμού, που εμφυτεύτηκαν σε 50 λευκούς καρχαρίες, δείχνουν ότι κινούνται στο ανατολικό κομμάτι της ακτογραμμής της χώρας, πολύ μακριά από το Φολς Μπεί.

Ωστόσο, φαίνεται πως έχουν βρεθεί ήδη οι αντικαταστάτες τους, καθώς στην περιοχή έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό ένα άλλο είδος -επίσης σαρκοφάγου- καρχαρία, ο λεγόμενος «καρχαρίας με τα επτά βράγχια». Οι επιστήμονες, βέβαια, θεωρούν πως είναι θέμα χρόνου οι πανέξυπνες όρκες να στραφούν εναντίον και αυτού του καρχαρία.

karxarias 1

Πηγές: Gazzetta, National Geographic

Διαφήμιση