Αρχική Ευζωία Ομόνοια: “Επιστρέφει” τον Οκτώβριο, με ήπιες παρεμβάσεις

Ομόνοια: “Επιστρέφει” τον Οκτώβριο, με ήπιες παρεμβάσεις

0
OMONOIA OLD
Διαφήμιση

Λίγα σημεία της Αθήνας έχουν περάσει τόσα …δεινά όσα η πλατεία Ομονοίας.

Από το 1846 που διαμορφώθηκε για πρώτη φορά ως «Πλατεία Ανακτόρων» και στη συνέχεια «Πλατεία Όθωνος», και τη μετονομασία της σε «Πλατεία Ομονοίας» το 1862, τη δημιουργία του σταθμού του τρένου Αθηνών-Πειραιώς (1895) και την εγκατάσταση του σιντριβανιού το 1960 (ξηλώθηκε το 1988) -που αντικαταστάθηκε από τον Δρομέα του Βαρώτσου και στη συνέχεια από το υδροκινητικό «Πεντάκυκλο» του Ζογγολόπουλου (βλ. φωτό)- μέχρι την οριστική (;) «αποπλατειοποίησή» της (ας μου συγχωρεθεί ο …αδόκιμος όρος) αλλά και την κατάληψή της από ακαλαίσθητα τραπεζοκαθίσματα, η παλαιότερη και πιο κομβική πλατεία της Αθήνας έχει υποστεί -και ανεχτεί- πολλά.

Νέο χρονοδιάγραμμα

OMONOIA2

Τώρα βρίσκεται εκ νέου σε διαδικασία αλλαγών. Η πολυαναμενόμενη ανάπλαση, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της προηγούμενης δημοτικής αρχής θα ήταν έτοιμη τον Ιούλιο, αλλά προφανώς οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν.

Ως εκ τούτου υπολογίζεται ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, η πλατεία θα απελευθερωθεί από το τείχος με τις λαμαρίνες που την περιβάλει εδώ και έναν χρόνο, για να παραδοθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, δεν πρέπει να περιμένουμε σημαντικές αλλαγές, καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου δεν επέτρεψαν τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ώστε να εγκριθεί κάποια πιο ουσιαστική παρέμβαση. Αποτέλεσμα, επί της παρούσης να έχουν απλώς αντικατασταθεί μόνο όσα στοιχεία είχαν χαλάσει, όπως τα πλακάκια, ή όσα υπήρχαν ως υποδομή αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ, όπως τα σιντριβάνια.

“Να αναστηθεί η Ομόνοια”

OMONOIA ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ1

Όπως διαβεβαίωσε πάντως ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, μετά από επίσκεψή του στον χώρο «τα έργα που έχουν αρχίσει κι έχουν καθυστερήσει αρκετά, ξαναρχίζουν πλέον σε ρυθμούς εντατικούς», ώστε να βελτιωθεί η εικόνα, αλλά και η λειτουργικότητα της πλατείας: «Πιστεύω ότι και λειτουργικά και αισθητικά η εικόνα θα είναι βελτιωμένη σε σχέση με πριν, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι αρκετό για ένα ιστορικό τοπόσημο της Αθήνας, όπως η Ομόνοια. Τον σχεδιασμό μας για να ξαναγίνει η Ομόνοια πλατεία και όχι συγκοινωνιακός κόμβος στον οποίο καταλήγουν κεντρικοί δρόμοι της πόλης θα τον αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα. Για εμάς είναι στοίχημα να αναστήσουμε ξανά την Ομόνοια», είπε χαρακτηριστικά.

 

Διαφήμιση