Αρχική Περιβάλλον Οι πληθυσμοί των πτηνών μειώθηκαν κατά 3 δισ. σε 50 χρόνια

Οι πληθυσμοί των πτηνών μειώθηκαν κατά 3 δισ. σε 50 χρόνια

0
poulia 1
Διαφήμιση

Δύο νέες μελέτες έρχονται να κρούσουν των κώδωνα του κινδύνου για τον πληθυσμό των πτηνών σε Ασία και Αμερική, καθώς υποστηρίζουν πως έχουν χαθεί σχεδόν τρία δισεκατομμύρια πουλιά.

Η πρώτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν στις ΗΠΑ και τον Καναδά σήμερα συγκριτικά με το 1970 – απώλεια 29% των πτηνών της Βόρειας Αμερικής.

Η δεύτερη περιγράφει τη δραματική κατάληξη για τα πουλιά που τραγουδάνε: στο νησί της Ιάβας, στην Ινδονησία, τα πτηνά που βρίσκονται στα κλουβιά είναι περισσότερα από αυτά που είναι ελεύθερα.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα χρησιμεύσουν για να αφυπνίσουν τον κόσμο. Οι δύο μελέτες δημοσιεύονται στα περιοδικά “Science” και “Biological Conservation“.

Poulia

Που οφείλεται η εξαφάνισή τους;

Η μελέτη της Βόρειας Αμερικής αποκάλυψε πόσα πουλιά έχουν εξαφανιστεί σε κάθε είδους οικοσύστημα– από λιβάδια έως ακτές και ερήμους. Αν και δεν αξιολογήθηκε άμεσα τι είναι αυτό που οδήγησε σε αυτή την ειδεχθή κατάσταση, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, μεταξύ των πολλαπλών αιτιών, ο κύριος παράγοντας ήταν απώλεια βιότοπων, αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

«Γνωρίζαμε ότι ορισμένα είδη πτηνών μειώνονται», δήλωσε στο BBC ο Δρ. Κεν Ρόζενμπεργκ από το εργαστήριο Ορνιθολογίας, «αλλά πιστεύαμε ότι, ενώ τα σπάνια πουλιά εξαφανίζονται, τα άλλα πουλιά, που είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στο υπάρχον περιβάλλον, θα εξισορροπούσαν την κατάσταση».

Οι υπολογισμοί της ομάδας βασίστηκαν στη συγκέντρωση όλων των εκθέσεων για τα πτηνά στη Βόρεια Αμερική τα τελευταία 50 χρόνια, δηλαδή κάθε σημαντική έρευνα που διεξάχθηκε σε ολόκληρη την ήπειρο από το 1970 κι έπειτα.

«Η ίδια κατάσταση», πρόσθεσε ο καθηγητής, «είναι πιθανό να καταγράφεται και σε άλλα μέρη του κόσμου». Και η κατάσταση στην Ασία, όπως έδειξε η άλλη μελέτη, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή περίπτωση που προκάλεσε μόνο ο ανθρώπινος παράγοντας.

poulia 3

«Φυλακισμένο» κελάηδισμα

Το εμπόριο του πτηνών που κελαηδάνε– πολλά από τα οποία αρπάζονται βάναυσα από την άγρια ​​φύση – αποτελεί τεράστια και επικερδή επιχείρηση σε μέρη της Ασίας, ιδιαίτερα στο νησί της Ιάβα στην Ινδία.

Το 2017 το εμπόριο οδήγησε πάνω από δώδεκα είδη στο χείλος της εξαφάνισης. Περίπου 75 εκατομμύρια πουλιά διατηρούνται ως κατοικίδια ζώα στην Ιάβα. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα τα μεταφέρουν σε διαγωνισμούς τραγουδιού για να κερδίσουν έπαθλα έως και 35.000 ευρώ τη φορά.

Ο Χάρ Μάρσαλ, επικεφαλής ερευνητής σε αυτή τη μελέτη, εξήγησε: «Το εμπόριο εκτιμάται ότι προσφέρει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην ινδονησιακή οικονομία, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη η προσφορά και η ζήτηση των «χαρούμενων πτηνών», ενώ περισσότερα από 200 είδη πωλούνται και πιο μακριά από το αρχιπέλαγος.

Σε έρευνα που διεξήγαγε ο ίδιος στο νησί κατέγραψε ότι υπάρχουν περισσότερα από 75 εκατομμύρια πτηνά που βρίσκονται φυλακισμένα στην περιοχή.

poulia 2

Πως ανατρέπεται η κατάσταση;

Οι προαναφερθέντες ερευνητές έδειξαν αισιόδοξοι για το μέλλον με τον καθηγητή Ρόζενμπεργκ να φέρνει το παράδειγμα της πάπιας του Καναδά και των ΗΠΑ. «Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, οι κυνηγοί πάπιας ήταν αυτοί που είχαν το σχέδιο για την προστασία τους. Εκατομμύρια δολάρια έχουν δοθεί για την προστασία και την αποκατάσταση υγροτόπων, ώστε οι συνθήκες να είναι υγιείς για ένα νόμιμο και ελεγμένο κυνήγι».

Σύμφωνα με τους ίδιους, η κατάσταση μπορεί ακόμα να ανατραπεί, αν υπολογίσουμε τα πτηνά που δεν κυνηγιούνται και τα άλλα που δεν είναι φυλακισμένα, όπως εκείνα στην Ασία. Ο πληθυσμός μπορεί να επανέλθει σε φυσιολογικά νούμερα τα επόμενα χρόνια.

poulia 4

Πηγές: Huffingtonpost, BBC

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ χορτοφαγική δίαιτα κάνει καλό στο… κλίμα
Επόμενο άρθροΚυρ. Μητσοτάκης: «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα θέμα που μας βρίσκει ενωμένους»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ