Αρχική Πολιτισμός Οι αρχαιολογικοί χώροι ως καταφύγια μοναδικών ειδών φυτών

Οι αρχαιολογικοί χώροι ως καταφύγια μοναδικών ειδών φυτών

0
ARXAIA3
Διαφήμιση

Καταφύγια φυτών αποτελούν οι αρχαιολογικοί χώροι, λόγω της περιορισμένης ανθρώπινης παρουσίας και της σχετικής προστασίας τους. Κάποια από τα φυτά μάλιστα που φιλοξενούν είναι σπάνια και απειλούμενα, άλλα είναι ενδημικά και επιβιώνουν μόνο σε αυτές τις περιοχές.

Στην Ελλάδα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Micromeria acropolitana, ένα είδος που φυτρώνει στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και πουθενά αλλού στον κόσμο. Αντίστοιχα, στην Τουρκία φύεται το είδος Orobanche sideana, το οποίο φυτρώνει στην περιοχή του ναού του Απόλλωνα της αρχαίας Σίδης στην επαρχία Αττάλειας της Τουρκίας.

Ενδημικά είδη χλωρίδας σε Ελλάδα και Τουρκία

ARXAIA1

Tο πρόγραμμα «Ancient Cities for Endemic Flora From Athens to Antalya – A2A» (“Αρχαίες Πόλεις για Ενδημικά Είδη Χλωρίδας από την Αθήνα στην Αττάλεια”), το οποίο υλοποιεί η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) σε συνεργασία με την Τουρκική περιβαλλοντική ΜΚΟ, Conservation  of  Antalya  Orchids  and Biodiversity (CAOB), έχει ως αντικείμενο την προστασία αυτών ακριβώς των σπάνιων ειδών χλωρίδας που φύονται σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και της γείτονος.

Συντονιστής είναι ο CAOB και εταίρος η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Η διάρκεια υλοποίησής του είναι 15 μήνες και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2020.

Ενημερωτικές επισκέψεις

ARXAIA4

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η ΕΕΠΦ οργάνωσε επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα, με τη συμμετοχή στελεχών της οργάνωσης καθώς επίσης και 14 ατόμων από την Τουρκία, στελεχών της CAOB, βιολόγων, αρχαιολόγων, ξεναγών και φοιτητών. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, με τη συνοδεία της αρχαιολόγου Αμαλίας Γιαννακοπούλου, στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, Υμηττού και Ανατολικής Αττικής μαζί με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Γιώργο Λυριντζή καθώς επίσης και στους αρχαιολογικούς χώρους της Βραυρώνας και του Σουνίου.

Η ΕΕΠΦ

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι η παλαιότερη Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση εθνικής εμβέλειας στην Ελλάδα, με αδιάλειπτη δράση, από το 1951, στην προστασία του ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος. Σήμερα η ΕΕΠΦ  δραστηριοποιείται σε πέντε κύριους τομείς: 1) Περιβαλλοντικές Παρεμβάσεις, 2) Έργα και Προγράμματα Προστασίας της Φύσης, 3) Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, 4) Αειφορική Διαχείριση στον τομέα του τουρισμού, 5) Ευαισθητοποίηση του Κοινού.

H CAOB

Η οργάνωση Conservation of Antalya Orchids and Biodiversity (CAOB) δραστηριοποιείται για την προστασία του είδους της ορχιδέας, η οποία απαντάται σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή της Αττάλειας.  Εκτός από αυτό και μέσω ερευνητικών δραστηριοτήτων, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων, στόχος είναι η ευρύτερη προστασία των απειλούμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της φοιτητικής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας για τη βιοποικιλότητα και την αειφορική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαμία αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας 2020 (πίνακες)
Επόμενο άρθροΟΗΕ: Δεν είναι αποδεκτές οι απόπειρες για εγκατάσταση στα Βαρώσια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ