Αρχική Περιβάλλον Το κλίμα και τεχνολογία ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το κλίμα και τεχνολογία ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

0
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κομισιόν, commission
Διαφήμιση

Ανακοινώθηκαν οι πολυαναμενόμενοι Επίτροποι που θα πλαισιώσουν την εκλεγείσα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι νέοι επίτροποι, προκειμένου να προχωρήσει η επιλογή τους, θα πρέπει να λάβουν μέσα στις επόμενες ημέρες την έγκριση των αρμόδιων επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου. Άπαξ και δοθεί το πράσινο φως, θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου 2019.

Στόχος είναι η νέα Επιτροπή να αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες και τις φιλοδοξίες που αποτυπώνονται στις πολιτικές κατευθύνσεις που έχει θέσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετάβαση σε έναν υγιή πλανήτη

eu climate

Στο επίκεντρο των εργασιών του νέου σχήματος βρίσκεται η ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές, η τεχνολογία και η δημογραφία που μεταβάλλουν άρδην τις κοινωνίες και τον τρόπο ζωής, επισημαίνει σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, τονίζοντας ότι οι υφιστάμενες δυνάμεις ακολουθούν νέα μονοπάτια, μεμονωμένα, ενώ νέες δυνάμεις αναδύονται και εδραιώνονται. Αυτή η κατάσταση, τονίζεται, έχει προκαλέσει ένα αίσθημα ανησυχίας και άγχους σε πολλές κοινότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Η Ευρώπη πρέπει να ηγηθεί της μετάβασης σε έναν υγιή πλανήτη και σε έναν νέο ψηφιακό κόσμο. Αυτό όμως μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ενώσουμε τους ανθρώπους και αναβαθμίσουμε τη μοναδική στο είδος της κοινωνική οικονομία της αγοράς μας, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές νέες φιλοδοξίες» αναφέρει η Κομισιόν.

Θεματοφύλακας

«Η ομάδα αυτή των επιτρόπων θα διαμορφώσει τον ευρωπαϊκό τρόπο δράσης: θα αναλάβουμε τολμηρή δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα οικοδομήσουμε περαιτέρω την εταιρική μας σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα καθορίσουμε τις σχέσεις μας με μια πιο δυναμική Κίνα και θα ενεργήσουμε ως αξιόπιστος γείτονας, για παράδειγμα για την αφρικανική ήπειρο» επισήμανε η εκλεγείσα Πρόεδρος.

Διευκρίνισε επίσης ότι η ομάδα θα κληθεί να υπερασπιστεί τις αξίες μας και τα παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπα: «Επιθυμώ η Επιτροπή της οποίας θα ηγούμαι να κινείται με αποφασιστικότητα, να εστιάζει τη δράση της με σαφήνεια στα θέματα αυτά και να παρέχει απαντήσεις. Επιθυμώ η νέα Επιτροπή να είναι ισορροπημένη, ευέλικτη και σύγχρονη. Η ομάδα αυτή οφείλει πλέον να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή μου θα έχει γεωπολιτικό χαρακτήρα και θα είναι προσηλωμένη στην άσκηση βιώσιμων πολιτικών. Τέλος, επιθυμώ η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελέσει θεματοφύλακα της πολυμερούς προσέγγισης. Επειδή ακριβώς γνωρίζουμε ότι είμαστε ισχυρότεροι όταν συνεργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε όσα δεν μπορούμε να επιτύχουμε μεμονωμένα».

Διαβάστε επίσης:  Σταϊκούρας: Στα 367 εκατ. ευρώ η εισφορά για υπερκέρδη ρεύματος

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία & Κλιματική Δράση

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει συνολικά εννέα αντιπροέδρους. Στο στενό ωστόσο επιτελείο της προέδρου τοποθετούνται τρεις εκτελεστικοί αντιπρόεδροι.

Πρώτα πρώτα, ο Φρανς Τίμερμανς (Ολλανδία), ο οποίος θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και θα διαχειρίζεται την πολιτική για το κλίμα, με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για την Κλιματική Δράση.

Προτεραιτότητες που, τουλάχιστον σύμφωνα με προηγούμενες δεσμεύσεις της, η νέα πρόεδρος έχει κάνει σημαία του προγράμματός της: «Επιθυμώ η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν της Ευρώπης» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Η συμφωνία αυτή πηγάζει από τη δέσμευσή μας να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο. Υπαγορεύεται επίσης από μια μακροπρόθεσμη οικονομική επιταγή: όσοι ενεργούν πρώτοι και ταχύτερα, θα είναι εκείνοι που θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες από την οικολογική μετάβαση. Επιθυμώ η Ευρώπη να είναι πρωτοπόρος. Επιθυμώ η Ευρώπη να εξάγει εμπειρογνωμοσύνη, τεχνολογίες και ορθές πρακτικές».

Ψηφιακή αλλαγή

Ακολουθεί η Μαργκρέιτε Βέσταγκερ (Δανία) που θα συντονίζει το συνολικό θεματολόγιο μιας Ευρώπης έτοιμης για την ψηφιακή αλλαγή και θα είναι η επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Χρηματοπιστωτικά

Τρίτος εκτελεστικός αντιπρόεδρος είναι ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) ο οποίος αναλαμβάνει τον συντονισμό των εργασιών σχετικά με μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων και θα εκτελεί χρέη επιτρόπου αρμόδιου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών.

Οι 5 αντιπρόεδροι

 • Γιοζέπ Μπορέλ (Ισπανία, εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας): προτεινόμενος Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.
 • Βέρα Γιούροβα (Τσεχία, μέλος της Επιτροπής Γιούνκερ): Αξίες και Διαφάνεια.
 • Μαργαρίτης Σχοινάς (Ελλάδα, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μακρόχρονη θητεία ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής): Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.
 • Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβακία, αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Γιούνκερ): Διοργανικές σχέσεις και προβλέψεις.
 • Ντούμπραβκα Σούιτσα (Κροατία, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου): Δημοκρατία και Δημογραφία.
Διαβάστε επίσης:  Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας

Το περιβαλλοντικό “ντουέτο”

kadri  sige

Όσο για τους επιτρόπους, τα χαρτοφυλάκια που άπτονται των περιβαλλοντικών ζητημάτων ανατίθενται σε δύο πολιτικούς νέους αλλά με αρκετά “βαριά” βιογραφικά, προσανατολισμένα όμως σε οικονομικά θέματα. Την «Ενέργεια» αναλαμβάνει η Κάντρι Σίμσον από την Εσθονία, και το χαρτοφυλάκιο «Περιβάλλον και Ωκεανοί», ο Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους από την Λιθουανία.

Η μεν Κάντρι Σίμσον, διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών της Εσθονίας από το 2016 έως το 2019. Παρόλο που δεν διατίθενται -τουλάχιστον προς το παρόν- στοιχεία σχετικά με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, η κ. Σίμσον χαρακτηρίζεται ως “πάντα προετοιμασμένη” και “χαμογελαστή”, καθώς και πιστή στις αρχές και τις αξίες του κεντρώου κόμματός της.

Ο δε Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους είναι μόλις 28 ετών, έχει σπουδάσει Οικονομικά, Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκή Πολιτική στη χώρα του και στη Βρετανία. Το 2017 ανέλαβε Υπουργός Οικονομίας στη Δημοκρατία της Λιθουανίας και στη συνέχεια Υπουργός Οικονομίας και Καινοτομίας. Αν και οι …κακές γλώσσες λένε ότι δεν είναι ένθερμος υποστηρικτής των προσπαθειών για την κλιματική αλλαγή και την ισότητα των φύλων, ο κ. Σινκεβίτσιους είναι μέλος του Συνδικάτου των Γεωργών και Πράσινων – που όμως δεν θεωρείται αρκετά “πράσινο” από τους Πράσινους. Οψόμεθα.

Το υπόλοιπο επιτελείο

 • Γιοχάνες Χαν (Αυστρία): θα είναι αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού και διοίκησης και θα υπάγεται απευθείας στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
 • Ντιντιέ Ρέιντερς (Βέλγιο): θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης (συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του κράτους δικαίου).
 • Μαρία Γκαμπριέλ (Βουλγαρία): θα αναλάβει διαφορετικές αρμοδιότητες για να εξασφαλίσει νέες προοπτικές στη νέα γενιά («Καινοτομία και Νεολαία»).
 • Στέλλα Κυριακίδου (Κύπρος): θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Υγεία».
 • Γιούτα Ουρπιλάινεν (Φινλανδία): θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Διεθνείς εταιρικές σχέσεις».
 • Σιλβί Γκουλάρ (Γαλλία): θα είναι αρμόδια για θέματα εσωτερικής αγοράς και βιομηχανικής πολιτικής και θα προωθήσει την ψηφιακή ενιαία αγορά. Θα είναι επίσης αρμόδια για τη νέα Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος.
 • Λάσλο Τρότσανι (Ουγγαρία): θα είναι αρμόδιος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης.
 • Φιλ Χόγκαν (Ιρλανδία): θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου.
 • Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία): θα πάρει το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας.
 • Νίκολας Σμιτ (Λουξεμβούργο): θα είναι αρμόδιος για θέματα απασχόλησης.
 • Ελένα Ντάλι (Μάλτα): θα διευθύνει το χαρτοφυλάκιο «Ισότητα».
 • Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι (Πολωνία): θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Γεωργία».
 • Ελίζα Φερέιρα (Πορτογαλία): θα ηγηθεί του χαρτοφυλακίου «Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις».
 • Ροβάνα Πλουμπ (Ρουμανία): θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Μεταφορές».
 • Γιάνεζ Λέναρτσιτς (Σλοβενία): θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο «Διαχείριση Κρίσεων».
 • Ίλβα Γιόχανσον (Σουηδία): θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Εσωτερικές Υποθέσεις».
Διαβάστε επίσης:  Το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο εκρήγνυται για πρώτη φορά από το 1984
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠαγκόσμιος διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά στη Βουλγαρία
Επόμενο άρθροΑπό την αρχή του έτους εκδηλώθηκαν 9.150 αγροτοδασικές πυρκαγιές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ