Αρχική Επιλεγμένα Λαθροθηρία στις όχθη της Μεγάλης Πρέσπας. Τι βρέθηκε;

Λαθροθηρία στις όχθη της Μεγάλης Πρέσπας. Τι βρέθηκε;

0
ZARKADI

Ένα θλιβερό περιστατικό καταγράφηκε στα μέσα Αυγούστου στις Πρέσπες: Στην όχθη της Μεγάλης Πρέσπας, εντοπίστηκε από ντόπιο ψαρά ένα τραυματισμένο ζαρκάδι.

Το ζώο μεταφέρθηκε στο Κτηνιατρείο του Αρκτούρου αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε να σωθεί. Από την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε παράλυση των οπίσθιων άκρων, ενώ από τον ακτινολογικό έλεγχο εντοπίστηκαν δύο βλήματα πυροβόλου όπλου στην περιοχή της λεκάνης και της μηριαίας χώρας καθώς και κάταγμα σπονδυλικής στήλης το οποίο πιθανότατα προήλθε από πτώση του ζώου.

Αδύνατον να σωθεί

Η κατάσταση του ζώου εκτιμήθηκε από μία ομάδα κτηνιάτρων με τη συνεργασία της καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νατάσας Κομνηνού και κρίθηκε σκόπιμη η ευθανασία, καθώς η πλήρης αποκατάσταση και επανένταξή του δεν ήταν εφικτή.

Λαθροθηρία

Ωστόσο το γεγονός αυτό επαναφέρει στο προσκήνιο το σοβαρό πρόβλημα της λαθροθηρίας.

Τόσο ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και οι οργανώσεις ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συχνότητα εμφάνισης παρόμοιων περιστατικών εντός του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και καταγγέλλουν τη λαθροθηρία ενός προστατευόμενου είδους και γενικότερα την παράνομη θήρα.

Προστατευόμενο είδος

Το ζαρκάδι (Capreolus capreolus) αποτελεί για την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία προστατευόμενο είδος, του οποίου η θήρα δεν επιτρέπεται στη χώρα μας. Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και άλλες Προστατευόμενες Περιοχές της Ελλάδας αποτελούν πολύτιμο ενδιαίτημα μεγάλων θηλαστικών όπως είναι το ζαρκάδι, η αρκούδα κ.α., τα οποία συχνά πέφτουν θύματα λαθροθηρίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here