Αρχική Περιβάλλον Κτηματολόγιο: Αναμένεται παράταση έως και 2 μήνες

Κτηματολόγιο: Αναμένεται παράταση έως και 2 μήνες

0
Κτηματολόγιο
Διαφήμιση

Παράταση έως και 2 μήνες αναμένεται να δοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το Κτηματολόγιο, καθώς οι ρυθμοί υποβολής είναι χαμηλοί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων», η παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς οι ρυθμοί υποβολής των δηλώσεων κτηματογράφησης εμφανίζονται χαμηλοί, με τη συμμετοχή στα προγράμματα της νέας γενιάς κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ 16), η οποία «τρέχει» σήμερα για το υπόλοιπο 60% της χώρας, να αγγίζει μόλις το 21%.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές της κτηματαγοράς που μίλησαν στην εφημερίδα, η σχεδιαζόμενη από το ΥΠΕΝ παράταση των 1-2 μηνών δεν επαρκεί και γι’ αυτό θεωρούν πως η πλέον ενδεδειγμένη λύση θα ήταν να τεθεί ως τελευταία προθεσμία για όλη τη χώρα η 31η Δεκεμβρίου 2019.

Προσθέτουν την υποσημείωση ότι, πέραν της ημερομηνίας αυτής, δεν θα δοθεί καμιά άλλη παράταση στις δηλώσεις του Κτηματολογίου και από την πλευρά της πολιτείας θα ξεκινήσει η επιβολή κυρώσεων.

Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση με ορίζοντα το 2021.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν «Τα Νέα» εάν τα παραδοτέα τμήματα των συμβάσεων κτηματογράφησης που «τρέχουν» δεν καλύπτουν το 50% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν τα 84 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 με στόχο τη δημιουργία κτηματολογικής βάσης δεδομένων στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Από το ΥΠΕΝ διαμηνύουν ότι θα είναι η τελευταία παράταση που θα δοθεί στους πολίτες για την υποβολή των δηλώσεων, καθώς η κτηματογράφηση σε δύο μήνες συμπληρώνει έναν χρόνο από την έναρξη του προγράμματος.

Παράλληλα, εξετάζεται από το υπουργείο ακόμη και νομοθετική ρύθμιση που θα καθιστά πιο αυστηρό το πλαίσιο, αλλά και θα επιβάλλει κυρώσεις σε όσους δεν θα υποβάλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους στο Κτηματολόγιο.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτόχος της Timberland να φυτέψει 50 εκατομμύρια δέντρα παγκοσμίως
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Επίδειξη μόδας με ρούχα από ανακυκλώσιμα υλικά