Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Καλλιστώ: Τρεις διασώσεις σκύλων χάρη στο κιτ Α’Βοηθειών του LIFE AmyBear

Καλλιστώ: Τρεις διασώσεις σκύλων χάρη στο κιτ Α’Βοηθειών του LIFE AmyBear

0
Διαφήμιση

Στα τέλη Αυγούστου καταγράφηκε ένα νέο περιστατικό δηλητηρίασης ποιμενικών σκύλων στην περιοχή του Σκλήθρου Αμυνταίου.

Τέσσερις ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι κατανάλωσαν δηλητηριασμένα δολώματα. Τα τρία από τα τέσσερα ποιμενικά  σκυλιά διασώθηκαν χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των  ιδιοκτήτων τους, καθώς και ενός μέλους του Δικτύου Ανταλλαγών και Δωρεών Σκύλων Φύλαξης Κοπαδιών*. Το μέλος του Δικτύου βοήθησε τους ιδιοκτήτες των σκύλων ως προς την ορθή χρήση του κυτίου πρώτων βοηθειών ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα, που διανέμεται δωρεάν μέσω του προγράμματος LIFE AmyBear.

Επιπλέον, οι κτηνίατροι του έργου έδωσαν τις απαραίτητες συμβουλές στους κτηνοτρόφους για τις πρώτες βοήθειες στο βουνό και την άμεση μεταφορά των ποιμενικών σκύλων σε κτηνιατρείο ώστε να γίνει εκτίμηση της γενικής κατάστασης της υγείας των σκύλων και να ολοκληρωθεί κατάλληλα η θεραπεία. Δυστυχώς το ένα από τα τέσσερα σκυλιά  δεν ήταν δυνατόν να σωθεί.

Η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι παράνομη, διώκεται ποινικά και είναι πολύ επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Πέρα από το ότι είναι πλήρως αναποτελεσματική ως προς την μείωση των ζημιών από άγρια ζώα στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο, θέτει σε κίνδυνο τόσο την άγρια ζωή όσο και οικόσιτα ζώα και αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία θνησιμότητας των ποιμενικών σκύλων.

Το φαινόμενο της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στην περιοχή της Φλώρινας και του Αμυνταίου. H καταπολέμηση του φαινομένου αποτελεί μία από τις κύριες δράσεις του προγράμματος LIFE AmyBear κατά την οποία υπάρχει συνεχής συνεργασία με την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στη Δυτική Μακεδονία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας. Η τελευταία πραγματοποιεί περιπολίες στην περιοχή για την ανίχνευση και απομάκρυνση των δολωμάτων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE AmyBear έχουν διοργανωθεί δράσεις ενημέρωσης για τις επιπτώσεις των δηλητηριασμένων δολωμάτων αλλά και για μέτρα πρόληψης ζημιών στον πρωτογενή τομέα από μεγάλα σαρκοφάγα όπως η αρκούδα ή  ο λύκος. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει τόσο η δωρεάν διανομή  κυτίων πρώτων βοηθειών για δηλητηριάσεις όσο και η γενικότερη ενημέρωση επί του φαινομένου σε συνεργασία με τον Δήμο Αμυνταίου και τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτροφίας περιοχής Αμυνταίου.

Μέχρι σήμερα η ομάδα του έργου έχει δωρίσει κυτία πρώτων βοηθειών και έχει πραγματοποιήσει ενημερώσεις  στους οικισμούς Λέχοβο, Λιμνοχώρι, Βαρικό, Άγιοι Ανάργυροι, Αμύνταιο, Πέτρες, Κέλλη, Πελαργός, Αντίγονο, Αετός, Ξινό Νερό, Φανός, Βεύη, Κλειδί, Βεγόρα κ.ά.

Το πρόγραμμα LIFE AmyBear έχει στόχο την βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης του ανθρώπου με την αρκούδα και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Πράσινο Ταμείο και τους Εταίρους του έργου (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, Δήμος Αμυνταίου, Σύμβουλοι Ανάπτυξης Lever, Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ).

*Σημείωση: Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Δωρεών Σκύλων Φύλαξης Κοπαδιών έχει τους εξής στόχους:

  • την μείωση (και εξάλειψη αν είναι δυνατόν) των ζημιών στα κοπάδια από λύκους ή αρκούδες,
  • την μείωση (και εξάλειψη αν είναι δυνατόν) των θανατώσεων λύκων και αρκούδων ως αντεκδίκηση για ζημιές στον πρωτογενή τομέα παραγωγής
  • την προστασία των ελληνικών φυλών τσοπανόσκυλών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω επιμικτικών διασταυρώσεων.
Διαφήμιση