Αρχική Πολιτισμός Φεστιβάλ Βενετίας: Οι σταρ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Φεστιβάλ Βενετίας: Οι σταρ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

0
venice
Διαφήμιση

Τριακόσιοι περίπου διαδηλωτές ντυμένοι με λευκές φόρμες εργασίας «κατέλαβαν» το κόκκινο χαλί του 76ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας, απαιτώντας δράση για την αλλαγή του κλίματος και απαγόρευση σε όλα τα κρουαζιερόπλοια να πλησιάσουν την πόλη.

Κλιματική κρίση

76th Venice Film Festival

Με πανό και πλακάτ που έγραφαν “Είμαστε η φύση που υπερασπίζεται τον εαυτό της”, «Το σπίτι μας έχει πιάσει φωτιά» και «Όχι στα κρουαζιερόπλοια» οι διαδηλωτές τραγουδούσαν ύμνους περικυκλωμένοι από την αστυνομία.

«Θέλουμε να τονίσουμε το θέμα της κλιματικής κρίσης. Πιστεύουμε πως είναι ό,τι πιο σημαντικό συμβαίνει στον κόσμο σήμερα», λέει στο Reuters η Κιάρα Μπουράτι, μέλος της επιτροπής κατά της κρουαζιέρας, προσθέτοντας ότι οι διαδηλωτές επιθυμούν οι διασημότητες να υποστηρίξουν τον αγώνα τους.

Χωρίς σύνορα

Οι ακτιβιστές, συμμετείχαν σε πενθήμερη διεθνή κατασκήνωση για το κλίμα: «Η κλιματική κρίση δεν έχει σύνορα. Γιατί πρέπει να σταματάμε στα σύνορα και να νοιαζόμαστε μόνο για τα τοπικά προβλήματα που έχουμε στο σπίτι μας;» αναρωτιέται η γερμανίδα Σάινα Ράις. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι αγώνες μας είναι κοινοί».

Στον αγώνα διεθνείς σταρ

venice2

Και κατά πως φαίνεται πέτυχαν τον σκοπό τους, καθώς η κινητοποίηση δεν άφησε ασυγκίνητους τους σταρ που βρίσκονται στη Βενετία για την προώθηση των ταινιών τους.

«Χαίρομαι που το κάνουν αυτό, γιατί εκείνοι θα κληρονομήσουν τον πλανήτη» είπε ο τραγουδιστής-ίνδαλμα των Rolling Stones Μικ Τζάγκερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θρίλερ «The Burnt Orange Heresy» στο οποίο συμμετέχει. «Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή, ειδικά στις ΗΠΑ όπου όλοι οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι που ίσχυαν και θα ήταν αρκετοί για τα επόμενα 10 χρόνια, έχουν εγκαταλειφθεί από την τωρινή διοίκηση, αν όχι καταργηθεί τελείως».

mick jagger donald sutherland

Στο ίδιο πνεύμα και ο βετεράνος ηθοποιός Ντόναλντ Σάδερλαντ, που βρίσκεται στην Βενετία για την ίδια ταινία, ο οποίος τόνισε ότι οι ακτιβιστές πρέπει να πολεμήσουν πιο πολύ και να αποκτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των μεταναστών που χρειάζονται επίσης βοήθεια. «Όταν είσαι στην ηλικία μου… 85 χρόνων και έχεις παιδιά και εγγόνια, δεν πρόκειται να τους αφήσεις τίποτα αν δεν ψηφίσεις για να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι από τη Βραζιλία, το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον. Καταστρέφουν τον κόσμο. Εμείς έχουμε συμβάλει στην καταστροφή του αλλά εκείνοι την επισφραγίζουν».

Διαφήμιση