Αρχική Περιβάλλον Εβδομάδα Κινητικότητας: Ένας ευρωπαϊκός θεσμός που ωφελεί την υγεία

Εβδομάδα Κινητικότητας: Ένας ευρωπαϊκός θεσμός που ωφελεί την υγεία

0
ταξίδια ποδήλατο
Διαφήμιση

Το “παρών” στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» (16-22/09/2019) δηλώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία φέτος έχει θέμα: «Ασφαλές περπάτημα – ασφαλής ποδηλασία».

Βάδισμα και ποδήλατο

ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ3

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο ΠΕΝ στηρίζει ενεργά τις εκδηλώσεις και τις δράσεις, που θα πραγματοποιηθούν από τους δήμους σε όλη τη χώρα. Στόχος είναι η προώθηση του βαδίσματος και της ποδηλασίας, αναδεικνύοντας τα οφέλη τους για την υγεία, το αστικό περιβάλλον, αλλά και την οικονομία.

Μάλιστα, ο Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, με προσωπική επιστολή προς τους δημάρχους και τους τοπικούς συντονιστές για τη βιώσιμη κινητικότητα, τους κάλεσε, μεταξύ των άλλων, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το Υπουργείο, προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση των κατοίκων από το αυτοκίνητο. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των βιώσιμων τρόπων μετακίνησης, όπως το βάδισμα, το ποδήλατο, τη δημόσια συγκοινωνία, ακόμη και των συνδυασμένων μετακινήσεων αυτών των τρόπων με το αυτοκίνητο, ώστε να περιοριστεί το μεταφορικό του έργο και οι ελληνικές πόλεις να γίνουν πιο καθαρές, ήσυχες, ασφαλείς και παραγωγικές.                           

Η Εβδομάδα Κινητικότητας

ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ1

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» (ΕΕΚ) καθιερώθηκε από το 2002 ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων είναι τόσο η ενθάρρυνση των τοπικών αρχών για στήριξη των βιώσιμων τρόπων μετακίνησης, όσο και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να επιλέγουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

Οι δράσεις κορυφώνονται με την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» (22/09/2019), όπου τμήματα πόλεων ή και μικρότερων περιοχών κλείνουν για τα αυτοκίνητα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο στους πεζούς, τους ποδηλάτες και τη δημόσια συγκοινωνία.

Δήμοι με βραβεία

KARDITSA K

Όπως κάθε χρόνο, πολλοί δήμοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρουν και συμμετέχουν πλέον δυναμικά και ουσιαστικά σε αυτή την ευρωπαϊκή εκστρατεία, διεκδικώντας να βρεθούν στην κορυφή των Ευρωπαϊκών πόλεων και να βραβευτούν για τις δράσεις τους (όπως τη θεσμοθέτηση ζωνών χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, περιοχών ήπιας κυκλοφορίας, διασταυρώσεων συνύπαρξης όλων των χρηστών «shared space», «car και bike sharing, car pooling, «δοκιμές ηλεκτρικών οχημάτων χωρίς οδηγό» κ.ά.). Ήδη τα προηγούμενα χρόνια τα Τρίκαλα, η Σάμος, η Ηγουμενίτσα και η Καρδίτσα ήταν ανάμεσα στις πόλεις που βραβεύτηκαν.

Διαφήμιση