Αρχική Ειδήσεις Έντονα καιρικά φαινόμενα – Δύο νεκροί από κεραυνούς

Έντονα καιρικά φαινόμενα – Δύο νεκροί από κεραυνούς

0
καλαματα
Διαφήμιση

Δυσάρεστες εκπλήξεις μας επιφύλασσε ο καιρός με την αρχή του Φθινοπώρου: Έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν ολόκληρη την Ελλάδα με αποτέλεσμα μάλιστα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι λόγω κεραυνών: ένας 35χρονος στη Μυρσίνη Λεχαινών (Ηλεία) και ένας 56χρονος στην Κυπαρισσία.

Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε πάνω από 10.500 κεραυνούς έως τις 13:00, εκ των οποίων περίπου 7.000 πάνω από την θάλασσα και 3.500 πάνω από την ξηρά.

Παράλληλα, πολύ μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του σταθμού του Πύργου Ηλείας, όπου καταγράφηκαν 100 χιλιοστά βροχής.

Τα ισχυρά φαινόμενα προκάλεσαν πλήθος προβλημάτων στην Κεφαλλονιά, στην Ηλεία και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Στην Ηλεία

kakokairia4

Στην περιοχή της Κυλλήνης, στον Κάμπο και στην Πηνεία η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα και ήδη έχουν κινητοποιηθεί οι υπηρεσίες των δήμων. Δέντρα έπεσαν κατά μήκος της Ε.Ο. Πατρών – Πύργου και στο δίκτυο της ΔΕΗ, σύμφωνα με το ilialive.gr.

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο του Πύργου εκκενώθηκε με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας μετά από εντολή του Δήμου Πύργου, καθώς παρατηρήθηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Στην Στροφυλιά

Ένας κεραυνός που έπεσε στην περιοχή της Στροφυλιάς, είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά -ευτυχώς μικρής έκτασης- η οποία έσβησε έγκαιρα.

Στην Αμαλιάδα

Ανεμοστρόβιλος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του την περιοχή της Φραγκαβίλλας στην Αμαλιάδα, προξενώντας ζημιές σε κατάστημα με οικοδομικά υλικά. Ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι κινδύνεψαν όταν η μεγάλη συρόμενη πόρτα του καταστήματος βρέθηκε στην κυριολεξία στον αέρα, ενώ «έφυγε» και μέρος της στέγης, όπως μεταδίδει το patrisnews.com.

Ζημιές υπέστησαν και καμινάδες σπιτιών οι οποίες κατέρρευσαν. Παράλληλα, κατέρρευσε και κολώνα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην περιοχή.

Στην Καλαμάτα

Σφοδρή καταιγίδα σάρωσε το μεσημέρι και την πόλη της Καλαμάτας με θυελλώδεις ανέμους και ισχυρή βροχόπτωση, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία. Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας από πτώσεις δέντρων και μεγάλων κλαδιών στο κέντρο της πόλης καθώς και μιας κολώνας της ΔΕΗ επί της Αρτέμιδος.

Στην Κεφαλλονιά

Το χωριό της Αγίας Ευφημίας στην Κεφαλλονιά βυθίστηκε στις λάσπες με τους χειμάρρους να καλύπτουν τα αυτοκίνητα μέχρι την πόρτα. Μάλιστα ο πρόεδρος της κοινότητας της Αγίας Ευφημίας, Παναγής Ζαφειράτος, έκανε δραματική έκκληση μέσα από το Kefaloniapress: «Η Αγία Ευφημία πνίγεται από τη λάσπη, είμαστε μόνοι μας δυο ώρες τώρα, μόνο με την Εθελοντική Ομάδα. Λίγο πριν έφθασε ένα μηχάνημα. Καλούμε Αντιπεριφερειάρχη, Πολιτική Προστασία να έρθουν αμέσως στο χωριό, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Τόνοι Λάσπη στο χωριό μας… Ζητάμε βοήθεια».

Τι θα γίνει στις επόμενες ώρες

kefalonia4

Για το υπόλοιπο της σημερινής ημέρας, αναμένεται σταδιακή επέκταση των φαινομένων στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, ενώ από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στη Μακεδονία, στη Θράκη, στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια και στο Αιγαίο.

Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν κατά τις πρώτες ώρες της Τετάρτης (25/09), όμως από το πρωί θα εξασθενήσουν σημαντικά και θα περιοριστούν στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια, στην Κρήτη και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και έως το απόγευμα θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 μποφόρ, ενώ κατά τις ώρες εκδήλωσης καταιγίδων θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με ισχυρές ριπές.

Ιδιαίτερα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης αναμένονται βροχές από το πρωί έως και το βράδυ της Τρίτης, οι οποίες από το μεσημέρι θα ενισχυθούν και θα σημειωθούν καταιγίδες και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις.

 

Διαφήμιση