Αρχική Καταστροφές Διαμαρτυρία για τον Αμαζόνιο

Διαμαρτυρία για τον Αμαζόνιο

0
SAVE THE AMAZON2
Διαφήμιση

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο δεν λένε να κοπάσουν, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων της κοινωνίας των πολιτών σε όλες τις χώρες.

Σήμερα ήταν η σειρά της Ελλάδας, όπου η οργάνωση Extinction Rebellion διοργάνωσε ειρηνική διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα. Αίτημα των διαδηλωτών, η ουσιαστική προστασία από τον πρόεδρο Μπολσονάρου και την κυβέρνησή του του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και των δικαιωμάτων των ιθαγενών φυλών.

Παγκόσμια Ημέρα Δράσης

SAVE THE AMAZON

Στη δράση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης για τον Αμαζόνιο, συμμετείχε επίσης η Greenpeace. Εκπρόσωποι της οργάνωσης μάλιστα ενημέρωσαν στη συνέχεια τους Έλληνες βουλευτές, στην ειδική επιτροπή της Βουλής, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι:

  • Μόνο φέτος τον Αύγουστο έχει παρατηρηθεί τριπλασιασμός των πυρκαγιών σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018.
  • Ο αριθμός των πυρκαγιών από την αρχή της χρονιάς (διάστημα διακυβέρνησης του κ. Μπολσονάρου) έχει αυξηθεί κατά 111%.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει λάβει μέτρα για τον περιορισμό της βιομηχανικής κτηνοτροφίας και τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος, συμβάλλοντας εμμέσως στις πιέσεις για την αποψίλωση του Αμαζονίου.
  • Η Ευρώπη θα πρέπει να «παγώσει» τις διαπραγματεύσεις με το οικονομικό μπλοκ MERCOSUR, έως ότου τα ποσοστά αποψίλωσης του δάσους του Αμαζονίου πέσουν και πάλι σε ύφεση (κάτω από τα επίπεδα του 2015) και διασφαλιστεί η ασφάλεια και τα δικαιώματα των αυτόχθονων φυλών του Αμαζονίου.
  • Η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος και τη στροφή σε ένα πιο υγιεινό διατροφικό μοντέλο κοντά στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής και να προωθήσει ένα εθνικό μοντέλο βιώσιμης κτηνοτροφίας και γεωργίας.

Χρέος της Ευρώπης η προστασία του Αμαζονίου

«Ο Αμαζόνιος καταστρέφεται για να καλυφθεί η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση βιομηχανικού κρέατος και μαζί καταστρέφονται οι ελπίδες μας για έναν βιώσιμο πλανήτη. Αποτελεί χρέος της Ευρώπης, αλλά και της χώρας μας, η ουσιαστική προστασία του Αμαζονίου. Με συντονισμένη διεθνή δράση αλλά και με σημαντικά μέτρα και αλλαγές σε εθνικό επίπεδο. Μέτρα που μειώνουν την αλόγιστη κατανάλωση κρέατος και μας στρέφουν σε έναν πιο βιώσιμο και υγιεινό πρότυπο διατροφής, όπως είναι η ξεχασμένη μεσογειακή δίαιτα» δήλωσε ο υπεύθυνος εκστρατείας του ελληνικού γραφείου της Greenpeace για την ενέργεια και το κλίμα, Τάκης Γρηγορίου.

 

Διαφήμιση