Αρχική Μεταφορές Χάρης Θεοχάρης: Άμεση στήριξη του ελληνικού τουρισμού μετά την κατάρρευση της Thomas...

Χάρης Θεοχάρης: Άμεση στήριξη του ελληνικού τουρισμού μετά την κατάρρευση της Thomas Cook

0
thomas cook 2
Διαφήμιση

Βαρύ χαρακτηρίζει το πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό, που προκάλεσε η πτώχευση του μεγάλου τουριστικού ομίλου Thomas Cook, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Θεοχάρης επισημαίνει ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει αυτό το γεγονός, “η χρονιά θα έκλεινε με έσοδα κατά 500 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερα σε σχέση με το 2018 και με σημαντική αύξηση της μέσης δαπάνης».

Επιπλέον, απαριθμεί τα μέτρα «άμεσης ισχύς» που προωθεί η κυβέρνηση ώστε να στηρίξει τις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook, ανάμεσα στα οποία είναι ειδικό πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ για την στήριξη των θέσεων εργασίας, αναστολή για 6 μήνες της καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρεία και στήριξη μέσω της Ελληνικής Τράπεζας ανάπτυξης των εταιρειών που επλήγησαν.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης

Για την Thomas Cook: Από την πρώτη στιγμή φροντίσαμε να αποκτήσουμε πλήρη εικόνα για την έκθεση της Thomas Cook στην Ελλάδα προκειμένου να προετοιμάσουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που κατέρρεε η εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνάντηση που είχα τον περασμένο Ιούλιο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Thomas Cook, κ. Peter Fankhauser. Όπως γνωρίζετε η Thomas Cook ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος tour operator που δραστηριοποιούνταν μέχρι και πριν από λίγες ώρες στη χώρα.

Για τις “διορθωτικές” κινήσεις του Υπουργείου: Το πρώτο μέλημα μας ήταν να προετοιμάσουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που θα συνέβαινε το απευκταίο, όπως και συνέβη, και να συντονιστούμε με τους φορείς του κλάδου και με τις πρεσβείες. Αυτή η προετοιμασία που είχε γίνει βοήθησε καθοριστικά ώστε να κυλήσει ομαλά η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών που έχουν έρθει στην Ελλάδα με την Thomas Cook. Η μεγάλης κλίμακα επιχείρηση επαναπατρισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και πηγαίνει βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει. Αυτό είναι το χρέος του υπουργείου Τουρισμού και όχι να νουθετεί και να υποδεικνύει στον ιδιωτικό τομέα τι είδους συνεργασίες πρέπει να κάνει και με ποιους πρέπει να συνεργάζεται.

Για τις πληγείσες επιχειρήσεις: Βασικό μας μέλημα είναι να στηρίξουμε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που επηρεάζονται. Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους ανθρώπους του ελληνικού τουρισμού πως τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση θα έρθει να στηρίξει τον ελληνικό τουριστικό κλάδο, δηλαδή τον μεγαλύτερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Για τα μέτρα της κυβέρνησης: Τα συγκεκριμένα μέτρα με άμεση ισχύ που προωθούνται είναι:

  • Ο ΟΑΕΔ θα εκπονήσει και θα ενεργοποιήσει ειδικό πρόγραμμα στήριξης των θέσεων εργασίας προκειμένου οι πληγείσες επιχειρήσεις να μην αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις.
  • Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί άμεσα, το υπουργείο Εργασίας θα μειώσει τα αναγκαία ένσημα για την καταβολή επιδόματος ανεργίας από τα 100 σε 80.
  • Θα υπάρξει επέκταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για εργαζόμενους που απολύονται πρόωρα από επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με την Thomas Cook.
  • Αναστέλλεται για 6 μήνες η προθεσμία καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρεία. Η αναστολή ισχύει για επιχειρήσεις που ποσοστό άνω του 25% του τζίρου τους προερχόταν από πελάτες της Thomas Cook. Η διαδικασία τεκμηρίωσης του δικαιώματος αναστολής θα διεκπεραιωθεί στη ΔΟΥ της έδρας των πληγεισών επιχειρήσεων.
  • Εξετάζεται απλοποίηση της διαδικασία έκπτωσης επισφαλών απαιτήσεων για τα τιμολόγια από Thomas Cook, σε συνδυασμό με παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήματος μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
  • Εξετάζεται ο τρόπος προτεραιοποίησης των ελέγχων των επενδύσεων που έχουν υποβάλλει αυτές οι επιχειρήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο, ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές εκταμιεύσεις.
  • Η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης, (πρώην ΕΤΕΑΝ) επεξεργάζεται σχέδιο υποστήριξης των εταιρειών που επλήγησαν από τη διακοπή εργασιών της Thomas Cook. Συγκεκριμένα για όσες επιχειρήσεις έχουν δανειοδοτηθεί μέσω του ταμείου ΤΕΠΙΧ, το υπουργείο είναι σε επαφή με τις συνεργαζόμενες τράπεζες για την εξεύρεση τρόπων αναθεώρησης των όρων. Επίσης μελετάται η παροχή άτοκων δανείων και με την απαραίτητη περίοδο χάριτος, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι ταμειακές ροές των εταιρειών που τεκμηριώνεται ότι άμεσα επιβαρύνθηκαν από την πτώχευση της Thomas Cook.

Για τη φετινή τουριστική χρονιά: Αν δεν είχε μεσολαβήσει η κατάρρευση της Thomas Cook θα σας έλεγα πως η χρονιά θα έκλεινε με έσοδα κατά 500 εκατ. ευρώ υψηλότερα σε σχέση με το 2018 και με σημαντική αύξηση της μέσης δαπάνης. Όμως οι εξελίξεις μάς πρόλαβαν και ενδέχεται το φαινόμενο της Thomas Cook να αλλάξει τα δεδομένα. Και λέω ενδέχεται γιατί αυτό που θα επιδιώξουμε μέσα από συγκεκριμένες δράσεις που θα ανακοινωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα είναι να καλύψουμε αυτό το κενό που αφήνει η Thomas Cook τους τρεις μήνες που έχουμε μπροστά μας μέχρι να κλείσει η χρονιά.

Για την ερχόμενη χρονιά: Την επόμενη χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιάσουμε και το 10ετές πλάνο για τον τουρισμό, θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για στροφή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος προς την ποιότητα, τη βιωσιμότητα και την αυθεντικότητα. Όπως είχα πει και κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, η στροφή σε ένα νέο βιώσιμο τουριστικό μοντέλο είναι αναγκαία. Τώρα πια γίνεται επιτακτικά αναγκαία μετά και από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Για τον θεματικό τουρισμό: Το υπουργείο δεν διαχωρίζει τις μορφές τουρισμού σε περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές. Όλες οι εκφάνσεις του τουρισμού έχουν να προσφέρουν στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας. Αρκεί να υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και συγκεκριμένοι υλοποιήσιμοι στόχοι. Να ξέρουμε, δηλαδή, πού είμαστε, που θέλουμε να φθάσουμε και πώς θα το επιτύχουμε αυτό. Είναι μια δουλειά που έχουμε ήδη ξεκινήσει και θα ξεδιπλωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Ξεκινάμε με το νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό. Προχωράμε το σχέδιο δράσεις για τις μαρίνες και τον θαλάσσιο τουρισμό. Στις προτεραιότητές μας είναι και ο ιατρικός τουρισμός και σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών αντιμετωπίζουμε κάποια θέματα που υπάρχουν με τις βίζες προκειμένου να είναι εύκολη πρόσβαση των ασθενών στη χώρα.

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠλαστικά μπουκάλια μεταμορφώνονται σε τουλίπες (video)
Επόμενο άρθροΤο μυστήριο τῶν Διδύμων: Πώς ο μύθος των Διοσκούρων συνδέεται με την πυρηνική φυσική

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ