Αρχική Διάστημα Αύριο Παρασκευή και 13 η πανσέληνος της… συγκομιδής

Αύριο Παρασκευή και 13 η πανσέληνος της… συγκομιδής

0
panselinos
Διαφήμιση

Παρασκευή και 13 θα κάνει την εμφάνισή της, η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου και είναι η πρώτη φορά που το φαινόμενο και η εν λόγω ημέρα, συμπίπτουν από το 2006.

Η συγκεκριμένη πανσέληνος, είναι γνωστή και ως «πανσέληνος της συγκομιδής» και θα φαίνεται πολύ μικρότερη απ’ ό,τι συνήθως και αυτό διότι το φεγγάρι θα βρίσκεται στο απόγειό του, ήτοι το πιο μακρινό σημείο στην τροχιά του.

Υπολογίζεται ότι η σελήνη θα φαίνεται 14% μικρότερη και 30% σκοτεινότερη, σε σχέση με τις «σούπερ πανσελήνους».

Η επόμενη πανσέληνος η οποία θα συμπέσει με την Παρασκευή και 13 θα σημειωθεί σε περίπου 13 χρόνια, τον Μάιο του 2033. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2037, θα υπάρξουν δύο «μπλε πανσέληνοι» σε απόσταση περίπου τριών μηνών.

harvest moon

Η Πανσέληνος της Συγκομιδής

Πολλές από τις ονομασίες των Πανσελήνων συναντούνται σε πολλούς πολιτισμούς, όπως τον Κινέζικο, τον Κέλτικο, της Παλιάς Αγγλίας και της Νέας Γουινέας.

Επίσης, ινδιάνικες φυλές της Αμερικής χρησιμοποιούσαν τις φάσεις και τους κύκλους της Σελήνης για να παρακολουθούν τις εποχές και να προσδιορίζουν όλο το μήνα.

Η πανσέληνος της συγκομιδής προέρχεται από διάφορες φυλές των Ινδιάνων, καθώς αρκετά από τα βασικά είδη διατροφής τους, όπως το καλαμπόκι, οι κολοκύθες, τα κολοκυθάκια, τα φασόλια, και το ρύζι, ήταν έτοιμα για τη συγκομιδή.

Το δυνατό φως της συγκεκριμένης Πανσελήνου τους επέτρεπε να εργάζονται μέχρι αργά τη νύχτα για να μαζέψουν τις σοδειές τους. Η Πανσέληνος της Συγκομιδής δεν γίνεται πάντα το Σεπτέμβριο, αλλά πηγαίνει στην Πανσέληνο που γίνεται πλησιέστερα στην Φθινοπωρινή Ισημερία. Ωστόσο, μία ή δύο φορές στη δεκαετία η Πανσέληνος αυτή γίνεται τον Οκτώβριο.

Διαφήμιση