Αρχική Καταστροφές Η απώλεια του πάγου της Αρκτικής θέτει σε κίνδυνο τις πολικές αρκούδες

Η απώλεια του πάγου της Αρκτικής θέτει σε κίνδυνο τις πολικές αρκούδες

0
arkoudes 2
Διαφήμιση

Η απειλή για τις πολικές αρκούδες μεγαλώνει, καθώς η απώλεια του πάγου της Αρκτικής, η πολική γη και η θάλασσα μειώνονται ταχύτερα από ότι αναμενόταν, όπως αναφέρει η πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα που συμμετέχει σε μελέτες για τo απειλούμενο είδος, αυτά είναι δυσοίωνα νέα για τους πληθυσμούς πολικών αρκούδων.

Η φετινή ετήσια ελάχιστη ποσότητα του πάγου της Αρκτικής, σε συνδυασμό με την δεύτερη χαμηλότερη έκταση, μόλις 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια, επηρεάζει τους πληθυσμούς πολικής αρκούδας που πλήττονται σοβαρά καθώς ζουν και κυνηγούν στη βόρεια περιοχή της Αλάσκας, αλλά και εκείνες που ζουν στη Βερίγγειο Θάλασσα.

arkoudes 1

«Τώρα ο πάγος έχει απομακρυνθεί στα ανοιχτά της θάλασσας και γνωρίζουμε ότι οι αρκούδες δεν τρέφονται και οι αρκούδες που αναγκάζονται να κυνηγούν στη στεριά, δεν βρίσκουν πολλά να φάνε. Όσο πιο μακριά είναι ο πάγος της θάλασσας, τόσο πιο σκληρές είναι οι συνθήκες για τις αρκούδες», δήλωσε ο Steven Amstrup της Polar Bears International, στον Guardian.

Το 2015, η ομάδα ανέφερε ότι ο πληθυσμός πολικών αρκούδων στη θάλασσα Beaufort είχε μειωθεί κατά 40% από την προηγούμενη δεκαετία. «Μπορούμε μόνο να προβλέψουμε ότι αυτές οι μειώσεις συνεχίζονται», δήλωσε ο Amstrup.

Η απώλεια θαλάσσιου πάγου, οι συνθήκες της παγκόσμιας θέρμανσης στην περιοχή της Αρκτικής, με τα θερμότητα ρεκόρ στην Αλάσκα, την απώλεια πάνω από 60 δισεκατομμύρια τόνων πάγου από την Γροιλανδίας κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα πέντε ημερών το καλοκαίρι, αλλά και άλλοι παράγοντες είναι η νέα απειλή για τις πολικές αρκούδες. Και για τους δύο πληθυσμούς πολικών αρκούδων, οι συνθήκες είναι ζοφερές. Εκείνες που ζουν στην ακτή δεν βρίσκουν πολλά για φαγητό, αλλά και εκείνες που ζουν μόνιμα στον πάγο φαίνεται πως δεν τρέφονται αρκετά, τονίζει ο Amstrup.

«Βιώνουν μια μακρά νηστεία το καλοκαίρι και υπάρχει ένα όριο για το πόσο χρόνο μπορεί να διαρκέσει αυτό. Βλέπουμε ήδη ενδείξεις όσον αφορά την επιβίωσή τους στη θάλασσα Beaufort. Μια ενήλικη αρκούδα έχει πολλή σωματική μάζα και ίσως μπορεί να επιβιώσει από μια τέτοια νηστεία, αλλά οι νεαρές αρκούδες δεν έχουν τη σωματική μάζα ή τις δεξιότητες κυνηγιού που απαιτούνται για να επιβιώσουν», σημείωσε.

Οι περικοπές χρηματοδότησης και το γεγονός ότι οι βιολόγοι δεν μπορούν να διοργανώσουν αποστολές και να μελετήσουν τις αρκούδες, σημαίνει ότι «δεν θα μπορέσουμε ποτέ να συλλέξει τα απαραίτητα δεδομένα για να αξιολογήσει πόσο άσχημο ήταν αυτό το έτος», είπε.

Άσχημες χρονιές όπως αυτή, θα γίνονται όλο και συχνότερες αν απλά επιτρέψουμε να συνεχίσουν να αυξάνονται τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα. «Γνωρίζουμε ότι καθώς οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται, θα έχουμε περισσότερη ζέστη και θα έχουμε όλο και λιγότερους θαλάσσιους πάγους μέχρι να εξαφανιστούν οι πολικές αρκούδες», κατέληξε ο Amstrup.

arkoudes

Σχετικά Άρθρα:

 

Διαφήμιση