Αρχική Ανακύκλωση Zara: Υπόδειγμα περιβαλλοντικής διαχείρισης

Zara: Υπόδειγμα περιβαλλοντικής διαχείρισης

0
ZARA1
Διαφήμιση

«Τι ωραίο είναι αυτό που φοράς, που το πήρες;» Τη δεκαετία του ’90 η πιο συχνή απάντηση ήταν «από το Zara». Με το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος της ισπανικής φίρμας στην οδό Ερμού το 1993, και στη συνέχεια την άφιξη και των υπόλοιπων εταιρειών του ομίλου Inditex, η αγορά του πρετ-α-πορτέ έμελλε να αλλάξει ριζικά.

Ρούχα σε προσιτές τιμές και μοντέρνο στιλ, κατέκτησαν το ελληνικό κοινό, μονοπωλώντας σχεδόν την γκαρνταρόμπα πολλών από μας. Έκτοτε το «Zara-Μαγαζάρα» -όπως το αποκαλούν συχνά οι πελάτισσές του- γνώρισε μεγάλες δόξες, γεμίζοντας το κέντρο της Αθήνας με εμβληματικά μαγαζιά, όπως στο Κολωνάκι ή στην Ομόνοια, τα οποία δυστυχώς κατά την περίοδο της κρίσης μειώθηκαν σταδιακά σε μέγεθος, για να κλείσουν κάποια στιγμή οριστικά, και είτε να παραμείνουν κενά και χωρίς προοπτική, είτε να αντικατασταθούν από καταστήματα κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σήμερα, σε ολόκληρη την επικράτεια έχουν απομείνει 164 καταστήματα του ομίλου (σε σύνολο 7.490 καταστημάτων παγκοσμίως), μεταξύ των οποίων τα 57 είναι Zara και Zara Home, τα 25 Pull & Bear, τα 13 Massimo Dutti, τα 29 Bershka, τα 21 Stradivarius και τα 19 Οysho.

Βιοκλιματικός σχεδιασμός

zara

Παρόλο πάντως που η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας δεν ευνόησε την Inditex τα τελευταία χρόνια, την Αθήνα επέλεξε ο όμιλος για να κατασκευάσει το πρώτο του βιοκλιματικό κατάστημα: Το νεοκλασικό κτίριο της Κοραή όπου στεγάζεται το Zara, ανακαινίστηκε με βάση τις προδιαγραφές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής όσον αφορά τόσο τον σχεδιασμό όσο και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή του. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, είναι οι κυλιόμενες σκάλες, οι οποίες κινούνται μόνο όταν κάποιος τις χρησιμοποιεί με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30%. Για κάθε ενδιαφερόμενο, στην ιστοσελίδα της Inditex διατίθεται σε μορφή pdf όλο το σκεπτικό της μελέτης του κτιρίου της Κοραή με τα ανάλογα σχέδια και κατόψεις.

Περιβαλλοντική πολιτική ολούθε

zara

Η εταιρεία εφαρμόζει σε όλη τη γραμμή παραγωγής περιβαλλοντική στρατηγική που θα την ζήλευε κάθε πολυεθνική που σέβεται τον εαυτό της. Ωστόσο έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για αλόγιστη ενεργειακή σπατάλη λόγω της «εφήμερης μόδας» που προωθεί.

Γι’ αυτό και ως απάντηση δεσμεύτηκε πρόσφατα ότι:

  • έως το 2025 το 100% της συλλογής ρούχων της θα κατασκευάζονται από βιώσιμα υλικά – σήμερα, το ποσοστό αυτό είναι μόλις 20%,
  • όλα της τα καταστήματα θα γίνουν ενεργειακά αυτόνομα μέχρι το τέλος του 2019,
  • κανένα υλικό από τις επιχειρήσεις της δεν θα καταλήγει στις χωματερές,
  • το 80% της ενέργειας που καταναλώνεται στα κεντρικά της γραφεία, στα εργοστάσια και στα καταστήματά της θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • από το επόμενο έτος, θα τοποθετήσει στα καταστήματα Zara κιβώτια για τη συγκέντρωση παλαιών ρούχων τα οποία θα επαναχρησιμοποιούνται ή θα ανακυκλώνονται για την κατασκευή νέων προϊόντων.

Δύναμη αλλαγής

Η αειφορία αποτελεί για το Zara βασική αρχή και προτεραιότητα. Το 90% της ιστοσελίδας του υποστηρίζεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το δημιουργικό του τμήμα επαναχρησιμοποιεί τα πατρόν αντί να τα ανατυπώνει.

«Θέλουμε να γίνουμε μια δύναμη αλλαγής, όχι μόνο για την εταιρεία αλλά για ολόκληρο τον τομέα… εμείς θα θέσουμε αυτούς τους στόχους: η δύναμη και η διάθεση για αλλαγή έρχεται από το εμπορικό τμήμα, εκείνους που δουλεύουν με τους προμηθευτές μας, όσους δουλεύουν με τα υφάσματα. Είναι κάτι που συμβαίνει μέσα στην επιχείρηση», εξηγεί ο Pablo Isla, γενικός διευθυντής του Zara.

Πρωτοπόρος

zara

Η εταιρεία έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες που την καθιστούν δικαιωματικά πρωτοπόρο στον τομέα της. Οι σημαντικότερες είναι οι εξής:

Εξοικονόμηση νερού: Η βιομηχανία ενδυμάτων ασκεί τρομακτικές πιέσεις στα υδάτινα αποθέματα του πλανήτη. Στη γραμμή παραγωγής της Inditex, το νερό χρησιμοποιείται για την παραγωγή βαμβακιού και άλλων υλικών αλλά και στη διαδικασία της πλύσης, της εκτύπωσης ή του βαψίματος των υφασμάτων. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί ότι θα μειώσει την κατανάλωση νερού κατά την παραγωγή των προϊόντων της, ότι θα βελτιώσει τη διαχείριση των υδάτων, θα σταματήσει να εκλύει επικίνδυνα χημικά κατά την διαδικασία παρασκευής των ρούχων μέχρι το 2020 κλπ.

Εξοικονόμηση ενέργειας: Η εταιρεία όμως φιλοδοξεί επίσης να μειώσει και την κατανάλωση ενέργειας. Όπως αναφέρει, ήδη από τη δεκαετία του ’90 έχει ξεκινήσει προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του ενεργειακού της αποτυπώματος. Σήμερα, το 44,9% της ενέργειας που καταναλώνουν τα Zara παγκοσμίως προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Επιπλέον, η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές στις εγκαταστάσεις της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 20% από το 2014, η κατανάλωση ενέργειας έχει μειωθεί κατά 2,7% ανά τετραγωνικό το 2018, ενώ στα καταστήματα έχουν εφαρμοστεί πρωτοπόρα συστήματα για την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού.

Ανακύκλωση: Αντίστοιχη πολιτική ακολουθείται και στον τομέα της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης. Μάλιστα η ξυλεία που έχει χρησιμοποιηθεί στα πράσινα καταστήματα του Zara είναι πιστοποιημένη, προέρχεται δηλαδή από σωστά διαχειρίσιμα δάση.

Διαφήμιση