Αρχική Μεταφορές Ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης

Ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης

0
diploma
Διαφήμιση

Με το νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, ενώ παράλληλα καταργείται η υποχρεωτική πρακτική επανεξέταση για την ανανέωση του διπλώματος των άνω των 74 ετών.

Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Αχ. Καραμανλής, αναφέρει: «Με το νομοσχέδιο επείγουσες ρυθμίσεις θεμάτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που καταθέτουμε, λύνονται επιτέλους τα προβλήματα στην απόκτηση διπλώματος που δημιουργήθηκαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η κατάσταση ομαλοποιείται και το υπουργείο προχωρά άμεσα στο σχεδιασμό ενός σύγχρονου και λειτουργικού νομοσχεδίου για τις εξετάσεις οδήγησης».

Προσθέτει πως επανασυστήνονται άμεσα οι δευτεροβάθμιες ιατρικές επιτροπές και σχεδιάζεται και η περαιτέρω αναβάθμιση των ιατρικών εξετάσεων. Επίσης, ανατίθεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το πλαίσιο λειτουργίας για τις «γουρούνες».

Τέλος, συστήνεται επιτροπή η οποία σε 6 μήνες θα καταθέσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό νομοσχέδιο για τις εξετάσεις οδήγησης λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές επιτροπές.

Όσον αφορά τους ηλικιωμένους η νέα νομοθετική ρύθμιση για τους άνω των 74 ετών θα προβλέπει τα εξής:

  • την κατάργηση της επανεξέτασης στην πορεία και
  • τη μείωση του κόστους των ιατρικών εξετάσεων σε παθολόγο, οφθαλμίατρο, ΩΡΛ και ορθοπεδικό από τα 40 σε 30 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ανανέωση της άδειας οδήγησής τους θα αρκούν απλώς οι ιατρικές εξετάσεις. Όμως, αναμένεται να είναι περισσότερες από αυτές που κάνουν για την ανανέωση μέχρι τώρα.

Απόκτηση διπλώματος

Όσον αφορά τις εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος που ενδιαφέρει και τους περισσότερους νέους, η νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Μεταφορών θα καθιερώσει για, τουλάχιστον, εννέα μήνες το παλαιό σύστημα εξέτασης και απόκτησης άδειας οδήγησης.

Οι εκπαιδευτές θα βρίσκονται εντός του Ι.Χ. κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Όμως, δε θα μειωθεί το ύψος τον παραβόλων από 15 στα 10 ευρώ για τους νέους υποψήφιους οδηγούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση