Αρχική Πολιτισμός Η Τροία ιδρύθηκε έξι αιώνες νωρίτερα απ’ότι υπολογιζόταν

Η Τροία ιδρύθηκε έξι αιώνες νωρίτερα απ’ότι υπολογιζόταν

0
troia 1
Διαφήμιση

Μια νέα αρχαιολογική ανακάλυψη μετακινεί το έτος ίδρυσης της Τροίας έξι αιώνες νωρίτερα από ό,τι υπολογιζόταν μέχρι και σήμερα.

Ο υπεύθυνος Αρχαιολόγος της περιοχής, Ρουστέμ Ασλάν εξηγεί πως νέα ευρήματα στην αρχαία Τροία στην επαρχία Τσανάκαλε ή αλλιώς Δαρδανελίων της Τουρκίας, δείχνουν πως η πόλη έχει τις ρίζες της πιο βαθιά πίσω στην ιστορία από ό, τι γνωρίζαμε.

Η Τροία καταστράφηκε και ανοικοδομήθηκε πολλές φορές στο πέρασμα των αιώνων, εξαιτίας πολέμων, σεισμικών δονήσεων και άλλων φυσικών καταστροφών. Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη πραγματοποιούνται εδώ και περισσότερα από 156 χρόνια και έχουν φέρει στο φως πολλές φάσεις της ιστορίας της Τροίας.

troia 2

Μεταγενέστερες ανασκαφές απεκάλυψαν αρκετές πόλεις κτισμένες διαδοχικά η μία πάνω στην άλλη στο πέρασμα των αιώνων. Έτσι, οι αρχαιολόγοι χώρισαν τις ιστορικές περιόδους σε επίπεδα, καταλήγοντας συνολικά σε 10, αριθμημένα από το 1 ως το 10 με βάση την παλαιότητα των ευρημάτων.

Σήμερα, ο Τούρκος αρχαιολόγος είναι έτοιμος να καταχωρήσει ένα ακόμη επίπεδο, την «Τροία μηδέν» όπως την χαρακτηρίζει. «Εντοπίσαμε ίχνη στάχτης, κεραμικών και ξύλινων κατασκευών που πρέπει να καταχωρηθούν στο επίπεδο 0» λέει ο Ασλάν σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Daily Sabah. «Αυτό δείχνει πως η ιστορική περίοδος εκείνου του επιπέδου χρονολογείται 5.500 χρόνια πριν» συμπληρώνει.

Αν οι ενδείξεις των Τούρκων αρχαιολόγων αποδειχτούν ακριβείς, τότε η Τροία πρέπει να ιδρύθηκε το 3500π.Χ.. Όλες οι περασμένες ανασκαφές τοποθετούνταν στην γραμμή της ιστορίας μεταξύ του 3000π.Χ. και του 1300 μ.Χ. από την αρχαία ελληνική περίοδο ως και την βυζαντινή.

Η Τουρκία δίνει μεγάλη βαρύτητα στους αρχαιολογικούς χώρους της Τροίας. Το 2018 ανακηρύχθηκε έτος Τροίας, ενώ τον περασμένο Μάρτιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκοψε την κορδέλα του μουσείου για την Τροία στην περιοχή.

troia 4

 

Διαφήμιση