Αρχική Περιβάλλον Το υπουργείο Υγείας έχει τον συντονισμό για έλεγχο των ακτών

Το υπουργείο Υγείας έχει τον συντονισμό για έλεγχο των ακτών

0
ακτές
Διαφήμιση

Με τον συντονισμό του Υπουργείου Υγείας διενεργείται κάθε έτος η διαδικασία χαρακτηρισμού της καταλληλότητας των ακτών κολύμβησης.
Αυτό ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Περιβάλλοντος, σχετικά με τις ακτές.

Αφορμή, για την διευκρίνηση “δημοσιεύματα περί της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και της καταλληλότητας ή μη των ακτών”.

Όπως ενημερώνει η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, “βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το “Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και ενημέρωσης των ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης των ακτών” των Περιφερειών της Ελλάδας. Πάντα σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας.

Παραλία Παλιούρι, Χαλκιδική

Μετρήσεις από διαπιστευμένα εργαστήρια

Οι ακτές στις οποίες εφαρμόζεται το Πρόγραμμα συνθέτουν το Δίκτυο Παρακολούθησης. Το Δίκτυο προσδιορίζεται ανά περιφέρεια με σχετική απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Αναθεωρείται κάθε δύο έτη με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Κατόπιν προτάσεων φορέων και πολιτών, γνωμοδότησης της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων και σχετικής εισήγησης της οικείας Διεύθυνσης Υδάτων.

Κάθε έτος παρακολουθούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου όλες οι ακτές. Ακτές που περιλαμβάνονται στο Δίκτυο Παρακολούθησης, που για φέτος ανέρχονται στις 1.635.
Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται από διαπιστευμένα εργαστήρια. Αυτά συνεργάζονται με τις οικείες Διευθύνσεις Υδάτων κατόπιν διεξαγωγής δημοσίων-διεθνών διαγωνισμών.

c2ff98a0a867e7fc23300a61420d1afc XL

Τα αποτελέσματα χρησιμοποιούνται στη διεξαγωγή του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία»

Το μηνιαίο και ετήσιο χρονοδιάγραμμα των δειγματοληψιών, καθώς και τα μηνιαία αποτελέσματα αναλύσεων των δειγμάτων, αναρτώνται στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και στις σελίδες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου.

Τα ως άνω αποτελέσματα χρησιμοποιούνται επίσης και στη διεξαγωγή του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία». Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης FΕΕ (Foundation for Environmental Education), η οποία συνεργάζεται με το Υπουργείο μας για την υλοποίηση του.

Η διαδικασία χαρακτηρισμού της καταλληλότητας των ακτών κολύμβησης διενεργείται κάθε έτος υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Υγείας.

Η επίσημη ενημέρωση για τις ακτές

Συνίσταται λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται σχετικά από τους αρμόδιους προαναφερόμενους δημόσιους φορείς στις ιστοσελίδες τους. Εκεί υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες.
Και να μην εμπιστεύονται φορείς μη διαπιστευμένους, οι μετρήσεις και τα αποτελέσματα των οποίων είναι πολλαπλώς αμφισβητήσιμα.

Διαφήμιση