Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Τα τσιτάχ απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας της… μόδας

Τα τσιτάχ απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας της… μόδας

0
tsitax
Διαφήμιση

Ενώ οι επιστήμονες, ήδη από το 2016, προειδοποιούν πως τα τσιτάχ εξαφανίζονται από τον πλανήτη, καθώς ο άνθρωπος περιορίζει τους βιότοπους τους και τα κυνηγά ανελέητα, τώρα μια άλλη παράμετρος τα απειλεί.

Ο οργανισμός Cheetah Conservation Fund (CCF), αναφέρετε τώρα σε μια νέα μόδα που μαστίζει περαιτέρω τη ζωή τους: Οι ζάπλουτοι ιδιοκτήτες τα μετατρέπουν σε κατοικίδια!

tsitax 1

Σύμφωνα με τον οργανισμό, η λαθραία διακίνησή τους από τη Σομαλιλάνδη, το ανεξάρτητο κρατίδιο της Σομαλίας, με κατεύθυνση την Αραβική Χερσόνησο, έχει γίνει έντονη.

Στον πλανήτη υπάρχουν σήμερα λιγότερα από 7.500 άγρια τσιτάχ, την ίδια ώρα που ο αιχμάλωτος πληθυσμός τους στις χώρες του Αραβικού Κόλπου προσεγγίζει τα 1.000. Όλα τους αποτελούν μάλιστα αντικείμενο παράνομης αγοραπωλησίας.

Η ιδρύτρια του CCF, βιολόγος Laurie Marker, δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN: «Αν κάνεις τις πράξεις, τα μαθηματικά δείχνουν πως είναι ζήτημα δύο ετών να μην έχουμε πια τσιτάχ».

Τα τσιτάχ, καταλήγουν στα μέγαρα των αραβικών χωρών, όπου επιδεικνύονται ως σύμβολο πλούτου. Πολλά από αυτά πεθαίνουν κατά τη μεταφορά της από τη Σομαλιλάνδη, ενώ άλλα δεν βγάζουν καν τον πρώτο χρόνο σε κατάσταση αιχμαλωσίας, όπως αποκαλύπτουν ειδικοί στο CNN.

Η Marker επιμένει: «Αυτοί οι άνθρωποι που κρατάνε τα τσιτάχ ως κατοικίδια, αυτοί προκαλούν την εξαφάνιση του είδους».

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Σομαλιλάνδης, Shukri Haji Ismail Bandare, δήλωσε στο CNN: «Πρέπει να σταματήσουμε τη ζήτησή τους από τις αραβικές χώρες».

tsitax 2

Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αρνήθηκε, ωστόσο, πως υπάρχουν τσιτάχ σε σπίτια ιδιωτών στα εμιράτα, παρά τα όσα αποδεικνύονται τόσο από φωτογραφίες στα social media, όσο και από τους ίδιους τους επιστήμονες.

Διαφήμιση