Αρχική Επιλεγμένα Στέρεψαν οι πηγές στην Πίνδο – Απειλή για την κτηνοτροφία

Στέρεψαν οι πηγές στην Πίνδο – Απειλή για την κτηνοτροφία

0
πηγές

Δεν είναι μόνο η λίμνη των Ιωαννίνων όπου η στάθμη πέφτει κάθε μέρα και χαμηλότερα. Είναι και οι πηγές στα ορεινά που στέρεψαν. Και οι δεκάδες ομβροδεξαμενές που καλύπτουν τις ανάγκες των κτηνοτρόφων οι οποίες ξεμένουν από νερό.

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά τα προβλήματα διογκώνονται. Με δεδομένο ότι μέχρι και το Δεκαπενταύγουστου τουλάχιστον ο υδράργυρος θα παραμείνει στα ύψη, τα προβλήματα αυτά αναμένεται να γίνουν εντονότερα.

πηγές

Αντιμέτωποι με το πρόβλημα έλλειψης νερού οι κτηνοτρόφοι

Αντιμέτωποι με την απουσία νερού είναι σε καθημερινή βάση εκατοντάδες κτηνοτρόφοι. Όχι μόνο στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων αλλά σε ολόκληρη την Ήπειρο. Μιτσικέλι, Περιστέρι, Ολύτσικα, Ορεινό, Χίνκα, Ζαγόρι, Τζουμέρκα.
Σε τέτοια σημεία, σε τόπους απομακρυσμένους, χαμένους ανάμεσα σε βουνοκορφές, μεταφέρονται και φέτος με μέριμνα της Πολιτικής Προστασίας εκατοντάδες τόνοι νερού.

Συχνά κινητοποιούνται και οι ανάλογες υπηρεσίες των Δήμων ώστε να καλύψουν ανάγκες σε πιο βατά σημεία όπου υπάρχουν κοπάδια.

Με τις υδροφόρες που διαθέτουν ή και με μισθωμένες προσπαθούν να ανταποκριθούν στις πολύ μεγάλες ανάγκες που προκαλεί η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες.

Οι περισσότερες πηγές έχουν στερέψει εντελώς

Οι περισσότερες πηγές έχουν στερέψει εντελώς κι σε άλλες οι ποσότητες νερού είναι ελάχιστες με αποτέλεσμα να μην γεμίζουν οι δεξαμενές.

Παράλληλα εκτιμάται ότι το ζωικό κεφάλαιο, ειδικά τα βοοειδή έχουν αυξηθεί με αποτέλεσμα οι ανάγκες να είναι μεγαλύτερες από ότι ήταν μερικά χρόνια πριν.

Τα προβλήματα έλλειψης νερού ξεκίνησαν φέτος αρκετά νωρίς, από τις αρχές Ιουλίου. Και αν οι ίδιες καιρικές συνθήκες συνεχιστούν προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολο και το επόμενο διάστημα.

Πηγή: epiruspost

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here