Αρχική Καταστροφές Σε εξέλιξη η εκστρατεία καταγραφής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Σε εξέλιξη η εκστρατεία καταγραφής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

0
ρύπανσης Αθήνα
Διαφήμιση

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την ερευνητική δομή PANACEA, η εκστρατεία καταγραφής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε 6 μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Βόλο και Ξάνθη.

Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι περισσότεροι από οκτώ χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Πολλοί περισσότεροι νοσούν λόγω της ρύπανσης, ενώ χιλιάδες παιδιά εμφανίζουν άσθμα.

Για πρώτη φορά ταυτόχρονη χαρτογράφηση της ρύπανσης

Στις πόλεις και στον σταθμό υποβάθρου για την Ελλάδα στο Φινοκαλιά στην Κρήτη, πραγματοποιούνται ταυτόχρονες μετρήσεις χαρακτηρισμού των αιωρούμενων σωματιδίων (που αποτελούν και τον κύριο παράγοντα νοσηρότητας και θνητότητας) και οι σχετικές με την υγεία ιδιότητές τους.

Για πρώτη φορά πραγματοποιείται ταυτόχρονη χαρτογράφηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα έξι αστικά κέντρα μέσω επιτόπιων και τηλεπισκοπικών μετρήσεων.

Το πείραμα επικεντρώνεται:

  • Στα σωματίδια PM2.5 τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στο αναπνευστικό σύστημα και είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.
  • Στο δυναμικό πρόκλησης οξειδωτικού στρες από τα αερολύματα μέσω του προσδιορισμού των δραστικών οξειδωτικών παραγόντων.

Η εκστρατεία πραγματοποιείται από αρχές Ιουλίου έως μέσα Αυγούστου 2019. Τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν στο πρώτο επιστημονικό συνέδριο της PANACEA στο Αμφιθέατρο Μανασσάκη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στις 23-24 Σεπτεμβρίου 2019.

Ρύπανσης

Η Κομισιόν ζητά μέτρα κατά της ρύπανσης από την Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο, η Κομισιόν ζήτησε από την Ελλάδα, να λάβει μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Στο πλαίσιο της εφαρμογής των Ενωσιακών κανόνων σχετικά με τον καθαρό αέρα.

Η νομοθεσία της ΕΕ καθορίζει οριακές τιμές για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του αζώτου (NO2). Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η καλή ποιότητα του αέρα και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Σε περίπτωση υπέρβασης των εν λόγω οριακών τιμών, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να εξασφαλίσουν ότι θα εφαρμόζονται σχέδια για την ποιότητα του αέρα. Αυτά θα προβλέπουν κατάλληλα μέτρα που θα θέτουν τέρμα στις υπερβάσεις το συντομότερο δυνατόν.
Από το 2010 τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου στον οικισμό της Αθήνας υπερβαίνουν τις οριακές τιμές που καθορίζονται στην Οδηγία.

 

Διαφήμιση