Αρχική Ενέργεια Σε εξέλιξη η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί

Σε εξέλιξη η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί

0
συνάντηση
Διαφήμιση

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Συναντούνται ξανά πεντέμισι σχεδόν μήνες από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η συνάντηση των δύο ηγετών γίνεται με φόντο την κλιμάκωση των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, καθώς και τις μονομερείς ενέργειες της τ/κ πλευράς στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Η συνάντηση φιλοξενείται στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Βαρόμετρο για το πώς θα εξελιχθεί η σημερινή συνάντηση αναμένεται ότι θα αποτελέσει το τι θα πράξει ο Μουσταφά Ακιντζί και κυρίως εάν θα πάει στην οικία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ακολουθώντας την πορεία που χαράσσει η Τουρκία ή όχι.

Η ρητορική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι ακολουθεί πιστά την πορεία που του χάραξε η Άγκυρα.
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες θα είναι μόνοι τους και θα μιλήσουν ελεύθερα αφήνει κάποιο παράθυρο ελπίδας ότι θα βγει κάτι θετικό από τη συνάντηση.

συνάντηση Αναστασιάδη Ακιντζί

Σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε πως θέση του είναι να απαντήσει στις ανησυχίες των Τ/κ, χωρίς όμως να παραγκωνίζονται οι ανησυχίες των Ε/κ.

«Προσέρχομαι στις συνομιλίες απόλυτα αποφασισμένος, με καλή ιδιαίτερα θέληση και αποφασιστικότητα εάν και εφόσον και ο κ. Ακιντζί συνειδητοποιήσει το σημαντικότερο των στοιχείων, του αλληλοσεβασμού και της τήρησης των όσων κάθε κράτος επιδιώκει, δηλαδή της διεθνούς εννόμου τάξεως, λαμβανομένης υπόψη και της ιδιότητας μας ως κράτους μέλους της ΕΕ, να εργαστούμε κατά τρόπο που η λύση να γίνεται αποδεκτή και από τον διεθνή παράγοντα αλλά ιδιαίτερα και από όσους θα επηρεάζει, τους κατοίκους της Κύπρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε πως εάν η Τουρκία θέλει να βοηθήσει, «πρέπει να δείξει καλή βούληση και να σταματήσει τις έκνομες ενέργειες, που δημιουργούν κλίμα δυσπιστίας».
Επανέλαβε επίσης ότι στόχος είναι να καταλήξουν σε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δεν προέβη σε δηλώσεις.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, πρώτος έφθασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον οποίο υποδέχθηκε η κ. Σπέχαρ. Στη συνέχεια αφίχθηκε και ο κ. Ακιντζί, ο οποίος έτυχε της ίδιας υποδοχής.
Οι δύο ηγέτες μαζί με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ φωτογραφήθηκαν και μετά η κ. Σπέχαρ αποχώρησε για να αρχίσει η συνάντηση των δύο ηγετών.

Πηγή: philenewsΚΥΠΕ

Διαφήμιση