Αρχική Ειδήσεις Προς οικιστική ανάπτυξη 300 στρέμματα στο Παλαιό Ψυχικό

Προς οικιστική ανάπτυξη 300 στρέμματα στο Παλαιό Ψυχικό

0
kekrops
Διαφήμιση

Έκταση περίπου 300 στρεμμάτων στα Τουρκοβούνια, στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού, οδεύει προς οικιστική εκμετάλλευση μετά και την απόφαση του Εφετείου Αθηνών ( υπ’ αριθμ. 3039/2019 στης 22ας Ιουλίου), με την οποία αναγνωρίσθηκε το δικαίωμα κυριότητας στην εταιρεία «ΚΕΚΡΟΨ» επί της επίδικης έκτασης, γνωστή ως περιοχή «Λατομείο».

kekrops 4

Η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε πρόσφατα την απόφαση, προσβλέποντας πλέον στην ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών στην περιοχή που γειτνιάζει με ένα από τα ακριβότερα προάστια της Αθήνας. Παράλληλα ανακοινώνει έργα ανάπλασης της περιοχής με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού.

30 χρόνια στα δικαστήρια

Την περιοχή διεκδικούσε το Ελληνικό Δημόσιο για περισσότερα από 30 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1988 όταν το ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών διεκδικώντας την ιδιοκτησία της επίμαχης έκτασης.

Αντικείμενο της αντιδικίας ήταν τρία οικόπεδα επιφάνειας 194, 31 και 18,8 στρεμμάτων αντιστοίχως. Η αγωγή απορρίφθηκε το 1997, όταν και αναγνωρίστηκε επιπλέον ότι η έκταση δεν είναι δασική, ούτε θα μπορούσε να κηρυχθεί αναδασωτέα.

Ωστόσο, το Δημόσιο άσκησε έφεση το 2014 η οποία έγινε δεκτή από το Εφετείο Αθηνών και  η διοίκηση της «Κέκροψ» κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της συγκεκριμένης απόφασης ενώπιον του Αρείου Πάγου, που έγινε εντέλει δεκτή το 2018.

Kekrops 1

Ως εκ τούτου, το ζήτημα επανεξετάστηκε στο εφετείο τον προηγούμενο Δεκέμβριο, με  αποτέλεσμα τη απόφαση της 22ας Ιουλίου. Η «Κέκροψ» υποστήριζε ότι το ελληνικό Δημόσιο αναγνώριζε την κυριότητα της εταιρείας επί της έκτασης για τουλάχιστον 70 χρόνια, και ότι η εκ των υστέρων διεκδίκησή της αποτελεί καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος κυριότητας του Δημοσίου, όπως έκρινε άλλωστε και ο Άρειος Πάγος.

Στο μεταξύ διαμάχη υπήρχε και με την δημοτική αρχή της περιοχής, που εκδηλώθηκε με τον Δήμο να κηρύττει απαλλοτριωτέο το οικόπεδο επί του οποίου στεγάζονται τα γραφεία της ίδιας της  «Κέκροψ».

Σήμερα η διοίκηση της εταιρείας επιδιώκοντας να προσεταιριστεί την δημοτική αρχή δηλώνει την πρόθεσή της να προχωρήσει και σε έργα ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής, στο τμήμα των εγκαταλελειμμένων  παλιών λατομείων προτείνοντας τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού, με δαπάνες της «Κέκροψ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης της «Κέκροψ», «είναι δε ιδιαιτέρως σημαντικό ότι όλες οι κρίσεις και οι παραδοχές του Εφετείου Αθηνών συνηγορούν υπέρ του μη δασικού χαρακτήρα της έκτασης, βασιζόμενες σε αποδεικτικά στοιχεία και εκθέσεις δικαστικών πραγματογνωμόνων και ειδικών δασολόγων, που τεκμηριώνουν τον μη δασικό χαρακτήρα της έκτασης.

kekrops 2

Το Εφετείο Αθηνών, επίσης, έλαβε υπόψη του ότι το ελληνικό Δημόσιο για χρονικό διάστημα πέραν της 60ετίας, πριν την άσκηση της αγωγής του το έτος 1988, αναγνώριζε την κυριότητα της εταιρείας επί της επίδικης έκτασης με σειρά πράξεών του. Επιπλέον, το Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι, με το υπ’ αρ. πρωτ. 26016/183/27-3-1973 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, αποδεικνύεται αφενός

  • η ανυπαρξία δικαιώματος του ελληνικού Δημοσίου επί της επίδικης έκτασης και
  • η μη άσκηση στο διηνεκές πράξεων νομής από το τελευταίο και αφετέρου η μη συνδρομή του δασικού χαρακτήρα της έκτασης».

Σημειώνεται τέλος στην ανακοίνωση ότι η Κέκροψ είναι «η εμπνεύστρια της πρώτης ιδιωτικής πολεοδόμησης στην Ελλάδα και δημιουργός της περιοχής του Ψυχικού».

kekrops 3

Διαφήμιση