Αρχική Καταστροφές Παρίσι: Οθόνες δείχνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (video)

Παρίσι: Οθόνες δείχνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (video)

0
parisi
Διαφήμιση

Ένα σύστημα στο Παρίσι, με τον τίτλο “Symbiosia“, δείχνει σε πραγματικό χρόνο την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στη φύση της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στον κήπο του Fondation Cartier, τοποθετήθηκαν δύο ψηφιακές οθόνες συνδεδεμένες με δύο δέντρα του κήπου για να δείξουν στους επισκέπτες μια απεικόνιση του πώς επιδρά στα τοπικά δέντρα η κλιματική αλλαγή.

Την εγκατάσταση υπογράφουν ο Ολλανδός καλλιτέχνης Thijs Biersteker και ο Ιταλός επιστήμονας του International Laboratory of Plant Neurobiology στη Φλωρεντία, Stefano Mancuso.

«Θεωρώ ότι οι συμβιωτικές και επικοινωνιακές σχέσεις στη φύση, τις οποίες εξερευνά η «Symbiosia», είναι κλειδί για την προετοιμασία της ανθρωπότητας να κατανοήσει την αξία ενός αρμονικού οικοσυστήματος» εξηγεί ο Biersteker. «Αυτό είναι απαραίτητο για ένα μέλλον που είναι ισορροπία μεταξύ τεχνολογίας, ανθρωπότητας και φύσης» τονίζει.

parisi 1

Οι οθόνες επιτρέπουν στους επισκέπτες να παρατηρήσουν πώς παράγοντες όπως η κίνηση οχημάτων στους δρόμους και οι περίοδοι ξηρασίας λόγω των ολοένα και πιο υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του θέρους επηρεάζουν την ανάπτυξη των δέντρων.

Τα δεδομένα παρουσιάζονται ως ένα μοτίβο δακτυλίων των δέντρων, με κάθε καινούργιο δακτύλιο να γεννάται ανά δευτερόλεπτο αντί για κάθε χρόνο. Η εικόνα βασίζεται σε δεδομένα που συλλέγονται από σειρά αισθητήρων που μετρούν:

  • Την ηλιακή ακτινοβολία,
  • τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα,
  • την ποιότητα του αέρα και τη θερμοκρασία
  • την υγρασία,
  • την θερμοκρασία εδάφους και άλλα.

Αυτοί οι περιβαλλοντικοί παράγοντες προκαλούν διακυμάνσεις της φωτοσύνθεσης των δέντρων, η οποία επηρεάζει την ανάπτυξη των δακτυλίων στον κορμό του δέντρου. Το πάχος και σχήμα των δακτυλίων επιτρέπει στους επισκέπτες να παρατηρήσουν τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής.

parisi 2

Το Fondation Cartier απηύθυνε πρόσκληση στον Biersteker να συμμετάσχει στην έκθεση «Δέντρα» την οποία διοργανώνει. Στόχος της έκθεσης είναι να φέρει στο προσκήνιο τις τελευταίες επιστημονικές θεωρίες για τα δέντρα, θεωρίες που τα παρουσιάζουν ως να έχουν ικανότητες αίσθησης και μνήμης αλλά και επικοινωνιακές δεξιότητες. Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Ίδρυμα έως τις 10 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαφήμιση