Αρχική Μεταφορές Ουτρέχτη: Ο παράδεισος του ποδηλάτη

Ουτρέχτη: Ο παράδεισος του ποδηλάτη

0
ΟΥΤΡΕΧΤΗ4
Διαφήμιση

Με το ποδήλατο να κατακτά τις καρδιές όλο και περισσότερων πολιτών, η είδηση για την κατασκευή του μεγαλύτερου πάρκινγκ ποδηλάτων στον κόσμο προκαλεί συναισθήματα θαυμασμού αλλά και ζήλιας.

Βέβαια, για να γίνει κάτι τέτοιο πράξη, προϋποτίθεται να υπάρχει και η σχετική κουλτούρα, η συνήθεια δηλαδή της ποδηλασίας να είναι διαδεδομένη ευρέως και να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας. Εξού και την πρωτοβουλία ανέλαβε η Ουτρέχτη της Ολλανδίας, μια πόλη όπου το ποδήλατο θεωρείται ο «βασιλιάς» των μετακινήσεων.

12.656 θέσεις

Ουτρέχτη: Ο παράδεισος του ποδηλάτη

Το εντυπωσιακό τριώροφο κτίριο από τζάμι και τσιμέντο εγκαινιάστηκε αυτή την εβδομάδα στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Διαθέτει 12.656 θέσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και 480 θέσεις για μεγαλύτερα και πιο περίεργα ποδήλατα, σπάει το ρεκόρ του Τόκυο που μπορεί να εξυπηρετήσει 9.400 ποδήλατα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Ουτρέχτη είναι το κέντρο του Ολλανδικού σιδηροδρομικού δικτύου και η έδρα των κεντρικών γραφείων των Ολλανδικών Σιδηροδρόμων. Επομένως το ποδήλατο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τις μετακινήσεις προς και από τον σιδηροδρομικό σταθμό.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Ουτρέχτη: Ο παράδεισος του ποδηλάτη

Οι ποδηλάτες έχουν επίσης τη δυνατότητα να μετακινούνται εντός του πάρκινγκ από την μια άκρη του σταθμού στην άλλη ενώ υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για ΑμΕΑ.

Το παρκάρισμα είναι δωρεάν για τις πρώτες 24 ώρες και στη συνέχεια κοστίζει 1,25 ευρώ την ημέρα.

Για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των ποδηλατών στο τριώροφο γκαράζ, έχουν τοποθετηθεί ηλεκτρονικές πινακίδες που υποδεικνύουν τις κενές θέσεις.

Παράδεισος για τους ποδηλάτες

Ουτρέχτη: Ο παράδεισος του ποδηλάτη

«Προσπαθούμε να καταστήσουμε την Ολλανδία, παράδεισο για τους ποδηλάτες και υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν», επισημαίνει η υφυπουργός υποδομών Στιέντχε Βαν Βελντχόβεν. «Θα ήθελα να εκμεταλλευτούμε καλύτερα αυτό που αποκαλώ το μυστικό όπλο ενάντια στην συμφόρηση, την κακή ποιότητα του αέρα στις πόλεις και την αλλαγή του κλίματος ενώ την ίδια στιγμή, είναι καλό για την υγεία μας και το πορτοφόλι μας. Αν θέλουμε να απομακρύνουμε τους ανθρώπους από τα αυτοκίνητά τους και να τους οδηγήσουμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι η χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς είναι εύκολη και άνετη. Πρέπει να είναι πολύ εύκολο να σταθμεύουμε το ποδήλατό μας όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τρένο – και να μην χρειάζεται να ψάχνουμε μισή ώρα για ένα χώρο στάθμευσης».

Κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση

Ουτρέχτη: Ο παράδεισος του ποδηλάτη

«Τα επόμενα δέκα χρόνια, υπολογίζεται πως 500.000 περισσότεροι άνθρωποι θα έρθουν σε αστικοποιημένες περιοχές και εάν όλοι αυτοί οι φέρνουν το αυτοκίνητό τους τότε θα έχουμε τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα», διευκρινίζει η Βαν Βελντχόβεν. «Έτσι, οι επενδύσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες, τις λωρίδες ποδηλάτων και τις εγκαταστάσεις στάθμευσης είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική μας οικονομία».

Διαφήμιση