Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Ολική απαγόρευση πώλησης ελεφάντων στους ζωολογικούς κήπους

Ολική απαγόρευση πώλησης ελεφάντων στους ζωολογικούς κήπους

0
elefantas 4
Διαφήμιση

Οι χώρες της CITES, έλαβαν την απόφαση για ολική απαγόρευση πώλησης των άγριων αφρικανικών ελεφάντων σε ζωολογικούς κήπους ή πάρκα αναψυχής του εξωτερικού.

Η απόφαση της Σύμβασης για το διεθνές εμπόριο ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας, χαιρετίστηκε από πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις που μάχονται για τη σωτηρία των άγριων αφρικανικών ελεφάντων.

Η ολομέλεια της CITES, που συνεδρίασε στη Γενεύη, ενέκρινε αυτήν την απόφαση με 87 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 25 αποχές. Μια πρώτη εκδοχή αυτής της απόφασης είχε υιοθετηθεί στις 19 Αυγούστου, την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Σύμβασης, η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα Τετάρτη 28 Αυγούστου.

Το κείμενο, που είχε προταθεί από πολλές αφρικανικές χώρες, ανέφερε ότι μόνο «τα επιτόπια προγράμματα προστασίας της άγριας φύσης στο φυσικό περιβάλλον του είδους συνιστούν κατάλληλο προορισμό, για τα ζώα αυτά, αποκλείοντας έτσι τους ζωολογικούς κήπους ή τα πάρκα».

Ωστόσο, ορισμένες χώρες όπως η Ζιμπάμπουε και η Μποτσουάνα αντέδρασαν, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση ελεφάντων από ζωολογικούς κήπους, ιδίως στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

elefantas 2

Η Ζιμπάμπουε έχει αιχμαλωτίσει και πουλήσει περισσότερα από 100 ελεφαντάκια σε κινεζικούς ζωολογικούς κήπους από το 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις της οργάνωσης για την προστασία των ζώων Humane Society International (HSI).

Ανάμεσα στις δύο ψηφοφορίες μεσολάβησε μια εντατική εκστρατεία πίεσης, στην οποία συμμετείχαν προσωπικότητες όπως η Τζέιν Γκούνταλ, η Μπριζίτ Μπαρντό και η Πάμελα Άντερσον.

Σήμερα, στην ολομέλεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε μια τροποποιημένη εκδοχή, για να πετύχει κάποιον συμβιβασμό. Με την τροποποίηση αυτή προβλέπεται ότι οι αιχμαλωτισμένοι άγριοι ελέφαντες μπορούν να μεταφέρονται σε προστατευμένες ζώνες ή σε προγράμματα διάσωσης της άγριας ζωής, στο φυσικό τους περιβάλλον.

Προβλέπονται όμως και εξαιρέσεις, υπό κάποιους όρους, αφού προηγουμένως οι χώρες συμβουλευτούν τους ειδικούς της CITES και της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (UICN) ή σε περιπτώσεις προσωρινής μεταφοράς λόγω καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Η εκπρόσωπος της HSI Όντρεϊ Ντέλσινκ χαρακτήρισε νίκη την απόφαση αυτή ενώ η Κασάνδρα Κένεν, της Wildlife at World Animan Protection σημείωσε ότι θα αλλάξει τη ζωή πολλών μωρών ελεφάντων.

afrikanikos elefantas

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η οικογενειακή ζωή των ελεφάντων είναι σύνθετη, δεν αντέχουν να χωρίζονται από το κοπάδι τους, ούτε την αιχμαλωσία.

Η CITES ιδρύθηκε πριν από περίπου 40 χρόνια και καθορίζει τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου 35.000 ειδών άγριας χλωρίδας και πανίδας. Διαθέτει έναν μηχανισμό που της επιτρέπει να επιβάλει κυρώσεις στις χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες αυτούς.

Η CITES

Η Σύμβαση CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) ρυθμίζει το διεθνές εμπόριο ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση.

Τα κράτη-μέρη της Σύμβασης, έχουν συμφωνήσει στην τήρηση και εφαρμογή ενιαίων αρχών, κανόνων και συγκεκριμένων διαδικασιών διακίνησης και εμπορίας των ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας, προκειμένου να προστατευθούν σε παγκόσμιο επίπεδο είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

Χαρακτηριστικό και βασική αρχή της Σύμβασης είναι ότι η εμπορία και διακίνηση ειδών CITES (συμπεριλαμβανομένων υβριδίων τους, δειγμάτων, ζωντανών ή νεκρών, μερών τους ή προϊόντων μερών και παραγώγων) γίνεται μέσω ενός ενιαίου συστήματος αδειοδότησης και πιστοποιητικών διακίνησης ή κατοχής τους, που εκδίδονται αποκλειστικά από τις αρμόδιες Διαχειριστικές Αρχές CITES (CITES Management Authorities) των μερών της Σύμβασης.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση, τα κράτη-μέρη συμμετέχουν σ’ αυτήν μεμονωμένα ή μέσω διαφόρων Οργανισμών Κρατών στους οποίους ανήκουν. Μπορούν να λάβουν ή να διατηρήσουν αυστηρότερα μέτρα, τηρουμένων των διατάξεων της Σύμβασης, ιδίως σ’ ότι αφορά την κατοχή δειγμάτων ειδών που εμπίπτουν στη Σύμβαση.

Η χώρα μας συμμετέχει στη Σύμβαση μεμονωμένα ως κράτος-μέρος, αλλά και ως μέλος ενιαίου Οργανισμού Κρατών (Κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Εφαρμόζει σ’ ότι αφορά τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που αποδέχθηκε προσχωρώντας στη Σύμβαση CITES, τους σχετικούς – με τη Σύμβαση – Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι επιβάλλουν αυστηρότερα μέτρα προστασίας και διακίνησης των ειδών CITES.

Η εφαρμογή της Σύμβασης, των σχετικών με αυτήν Κανονισμών της Ε.Ε., καθώς και του εθνικού θεσμικού πλαισίου εντός της Ελληνικής επικράτειας και η τήρηση των προβλεπόμενων από αυτήν διατάξεων είναι έργο των Ελληνικών Διαχειριστικών Αρχών CITES, των λοιπών Δασικών Υπηρεσιών, των Τελωνιακών Αρχών και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι άδειες και τα πιστοποιητικά CITES εκδίδονται αποκλειστικά από τις Διαχειριστικές Αρχές CITES και είναι ανεξάρτητες από τυχόν άλλα δικαιολογητικά που απαιτούνται για υγειονομικές, τελωνειακές, συναλλαγματικές και λοιπές διαδικασίες όπως έχουν ενδεχόμενα καθορισθεί από άλλες αρχές ή υπηρεσίες.

Διαφήμιση