Αρχική Διάστημα Η NASA εντόπισε έναν επικίνδυνο αστεροειδή που μπορεί να χτυπήσει την Γη

Η NASA εντόπισε έναν επικίνδυνο αστεροειδή που μπορεί να χτυπήσει την Γη

0
Σύγκρουση αστεροειδή
Αναπαράσταση της σύγκρουσης ενός αστεροειδή παρόμοιο με αυτόν που σκότωσε τους δεινόσαυρους. (Photo: NASA/NCAR)
Διαφήμιση

Η NASA έχει εντοπίσει ότι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο επικίνδυνους αστεροειδείς θα πλησιάσει τη Γη σε λιγότερο από έναν χρόνο από τώρα. Ανάλογα με διάφορους παράγοντες, ο αστεροειδής θα μπορούσε να βρεθεί στον δρόμο για τη Γη.

Ο αστεροειδής έχει ταυτοποιηθεί από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία ως 1998 OR2. Ανακαλύφθηκε στις 30 Ιουνίου 1987 και είναι γνωστό ότι πλησιάζει συχνά τις τροχιές της Γης και του Δία. Κατατάχθηκε ως αστεροειδής Αμόρ, που σημαίνει ότι η τροχιά του καλύπτει τόσο τον Ήλιο όσο και τη Γη.

Σύμφωνα με το τμήμα παρακολούθησης αστεροειδών της NASA, γνωστό ως Center for Near Earth Object Studies (CNEOS), ο 1998 OR2 έχει εκτιμώμενη διάμετρο 4.1 χιλιόμετρα. Το CNEOS αναφέρει επίσης ότι θα περάσει κοντά από τη Γη στις 29 Απριλίου 2020, στις 12:56 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), και θα είναι 6.27 εκατομμύρια χιλιόμετρα από το κέντρο του πλανήτη.

Θα μπορούσε ο αστεροειδής να καταστρέψει την Γη;

Αστεροειδής

Παρότι υπάρχει μια ασφαλής απόσταση ανάμεσα στη Γη και τον αστεροειδή, μία σύγκρουση είναι ακόμα πιθανή εξαιτίας ορισμένων παραγόντων στο διάστημα, όπως το Φαινόμενο Γιαρκόβσκυ. Εξαιτίας αυτού του φαινομένου, τα θερμικά φωτόνια του Ήλιου μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που περιστρέφεται ο αστεροειδής και να το στείλουν στον δρόμο προς την Γη.

Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει την τροχιά του αστεροειδή είναι μία “βαρυτική κλειδαρότρυπα”. Έτσι ονομάζεται η περιοχή που επηρεάζεται από την βαρυτική έλξη ενός κοντινού πλανήτη. Εάν ο 1998 OR2 πέσει σε μία “κλειδαρότρυπα”, οι βαρυτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να το θέσουν στη τροχιά για τη Γη.

Με διάμετρο μεγαλύτερη από 2,5 μίλια, ο 1998 OR2 θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη αν συντριβεί. Εκτός από τη μαζική έκρηξη που θα προκαλέσει κατά την πρόσκρουση, η συντριβή θα προκαλέσει επίσης μια ακραία κλιματική αλλαγή που θα αλλάξει τον καιρό και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες της Γης.


Συντάκτης: Ισίδωρος Ρήγας
Πηγή: IBT

Διαφήμιση