Αρχική Διάστημα Η NASA δημοσίευσε μία όμορφη φωτογραφία ενός νεφελώματος

Η NASA δημοσίευσε μία όμορφη φωτογραφία ενός νεφελώματος

0
NGC 2022
Διαφήμιση

Το NGC 2022 είναι ένα πλανητικό νεφέλωμα στον αστερισμό του Ωρίωνα. Γνωστό και με τα ονόματα PK 196-10 1 και IRAS 05393+0903, το νεφέλωμα απέχει 8,213 έτη φωτός από τη Γη. Το αντικείμενο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στις 28 Δεκεμβρίου του 1785 από τον Βρετανό αστρονόμο William Herschel.

«Αυτός ο τύπος αντικειμένου ονομάζεται, κάπως συγκεχυμένα, ένα πλανητικό νεφέλωμα, αν και δεν έχει καμία σχέση με πλανήτες,» είπαν τα μέλη του διαστημικού τηλεσκόπιου Hubble. «Το όνομα προέρχεται από την στρογγυλεμένη, πλανητική εμφάνιση αυτών των αντικειμένων στα πρώιμα τηλεσκόπια.»

Εξηγούν πως «όταν τα αστέρια όπως ο Ήλιος γεράσουν αρκετά, μεγεθύνονται και έχουν κόκκινη λάμψη. Τότε, αυτοί οι λεγόμενοι κόκκινοι γίγαντες, αρχίζουν να χάνουν τα εξωτερικά στρώματα του υλικού τους στο διάστημα. Παραπάνω από το μισό της μάζας ενός αστεριού μπορεί να χαθεί με αυτόν τον τρόπο, σχηματίζοντας ένα σύννεφο σκόνης από το αέριο που το περιβάλλει. Παράλληλα, ο πυρήνας του αστεριού συρρικνώνεται και θερμαίνεται παραπάνω, εκπέμποντας υπεριώδες φως που προκαλεί τη λάμψη των εκπεμπόμενων αερίων.»

Όπως γίνεται συνήθως με τις φωτογραφίες τέτοιων αντικειμένων, η αρχική φωτογραφία τραβήχτηκε ασπρόμαυρα (για να έχει περισσότερες λεπτομέρειες) και ύστερα την επεξεργάστηκαν για να βάλουν χρώμα με βάση τα υλικά στο νεφέλωμα.


Συντάκτης: Ισίδωρος Ρήγας
Πηγή: Sci-News.com

Διαφήμιση