Αρχική Επιχειρείν Κυρ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων ετών

Κυρ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων ετών

0
Mitsotakis makron 2
Διαφήμιση

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε πως «είμαστε πλέον μία χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων».

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις συνομιλίες του με τον κ. Μακρόν, στην πρώτη του επίσκεψη, μετά τη Λευκωσία, σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Κατά την είσοδό του στο Ελιζέ, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας, ενώ προσδοκά τη γαλλική στήριξη σε ένα «αναπυξιακό σοκ» στη χώρα μας και στην κατανόηση για αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής.

Στην ίδια συζήτηση με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι «όταν βρισκόμαστε σε αναπτυξιακή παγίδα πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία. Η έμφαση στην ανάπτυξη ως βασική προτεραιότητα είναι κάτι που όλοι συμμεριζόμαστε απόλυτα».

Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών, συζητήθηκε η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, θέμα που έθεσε και στις δηλώσεις του ο κ. Μακρόν. «Υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 24% για τα κέρδη του 2019 και στο 20% την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν συζητήθηκε η δυνατότητα για γαλλικές επενδύσεις στη χώρα μας και η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πρότζεκτ με ικανοποιητικό βαθμό ωρίμανσης.

Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο συζητήθηκαν συνολικότερα οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η προοπτική συγκλίσεων και συμμαχιών σε κοινού ενδιαφέροντος θέματα, όπως πχ η κλιματική αλλαγή, των συντηρητικών με τους φιλελεύθερους, τους πράσινους και τους σοσιαλιστές, ώστε να δώσουν ώθηση στις αλλαγές που έχει ανάγκη η Ευρώπη.

Τέλος έγινε συζήτηση για θέματα πολιτισμού ενόψει και του εμβληματικού για την Ελλάδα έτους 2021. Από ελληνικής πλευράς υπάρχει η πρόταση για έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα που υπάρχουν στον Λούβρο στην Ελλάδα, με αντίστοιχη έκθεση χάλκινων γλυπτών που μέχρι τώρα δεν έχουν βγει από την Ελλάδα στο μουσείο του Λούβρου.

Το θέμα εξετάζουν τα υπουργεία Πολιτισμού των δύο χωρών για να προωθήσουν την υλοποίησή του, ωστόσο η θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι σε τέτοια θέματα.

mitsotakis makron

Μακρόν: Η Ε.Ε. και η Γαλλία δεν θα δείξουν αδυναμία

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι «η ΕΕ και η Γαλλία δεν θα δείξουν αδυναμία στο θέμα αυτό».

Ο κ. Μακρόν, αφού θύμισε ότι η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης με συνέχεια και σταθερότητα, χωρίς αυτό να αναιρεί το θάρρος και την αποφασιστικότητα που επέδειξε ο ελληνικός λαός για να παραμείνει στη ΕΕ, σημείωσε ότι «σήμερα θέλουμε να εμβαθύνουμε την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία».

Ακολούθως, μίλησε για τη συμφωνία των δύο στην ανάγκη εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ. «Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας, πρέπει να δούμε τον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και να δείξουμε τη βούλησή μας για περισσότερη αλληλεγγύη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει «να βρούμε ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό, όπου έχει γίνει μεν πρόοδος, αλλά λείπει ακόμη η λύση». Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για ανασυγκρότηση της Συνθήκης Σένγκεν.

Ειδική αναφορά έκανε και στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στην ΕΕ, θυμίζοντας ότι ήταν μία ιδέα του Μισέλ Μπαρνιέ, τη συνέχισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω για την κοινή αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

mitsotakis makron 3

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση