Η Κοπεγχάγη πριν από έξι χρόνια αποφάσισε να γίνει το πρώτο αστικό κέντρο στον κόσμο που θα έχει άνθρακα με μηδενικό ισοζύγιο έως το 2025 και τώρα ήδη παράγει πλεόνασμα πράσινης ενέργειας.
Καταφέρνοντας έτσι να αντισταθμίσει τις εναπομείνασες εκπομπές αερίων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή.
Η πρωτεύουσα της Δανίας έχει καταφέρει να περιορίσει τις εκπομπές των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 42%.
Ο δήμαρχος της πόλης Φρανκ Γένσεν επισημαίνει ότι «η πόλη εργάζεται εντατικά, προκειμένου να γίνει το πιο πράσινο και πιο φιλικό προς τους ποδηλάτες αστικό κέντρο του κόσμου. Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο καλύτερος, επειδή δημιουργεί καλύτερους δημόσιους χώρους, καθαρότερη ατμόσφαιρα, λιγότερο θόρυβο και γενικότερα μια πόλη που σφύζει από υγεία».
Όπως τονίζει ο Σόρεν Χάνσεν, διευθυντής της Ramboll, εταιρείας μηχανικών και σχεδιαστών που βελτίωσε τις μεταφορές στη βιομηχανική συνοικία Νορντχάουν, «δημιουργήσαμε νέο όραμα για τις μεταφορές, την “πόλη των πέντε λεπτών”. Αυτό σημαίνει ότι η πόλη οικοδομήθηκε έτσι ώστε να χρειάζεσαι μόνο πέντε λεπτά περπάτημα από το σπίτι σου για το νηπιαγωγείο, τα καταστήματα, αλλά και τον νέο σταθμό μετρό, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2020. Έτσι, οι κάτοικοι δεν θα έχουν ανάγκη να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους».
Τα περισσότερα λεωφορεία ήδη έχουν γίνει ηλεκτρικά και η νέα κυβέρνηση της Δανίας, μελετά το ενδεχόμενο να παρέχει δωρεάν τις δημόσιες μεταφορές στις μεγαλύτερες πόλεις, μεταξύ των οποίων και τα τρένα που μεταφέρουν εργαζομένους στην Κοπεγχάγη.
Σήμερα, το 62% των κατοίκων της Κοπεγχάγης μετακινείται με ποδήλατα και η υποδομή που απαιτείται για τη χρήση τους διαρκώς βελτιώνεται.
Προκειμένου να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα, η πόλη χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης, αρχίζει να δραστηριοποιείται και με άλλους τρόπους, όπως είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος σε νηπιαγωγεία και νοσοκομεία. Ο δήμαρχος Γένσεν ευελπιστεί ότι όλες αυτές οι προσπάθειες θα αποδώσουν και η Κοπεγχάγη θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για άλλες πόλεις.
«Η πράσινη αλλαγή της Κοπεγχάγης συμβαδίζει με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη της οικονομίας και πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής», επισημαίνει.
Πηγές: Καθημερινή, Forbes