Αρχική Ενέργεια Κ. Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ χρειάζεται 750 εκατ. ευρώ για να κρατηθεί όρθια

Κ. Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ χρειάζεται 750 εκατ. ευρώ για να κρατηθεί όρθια

0
Διαφήμιση

Η ΔΕΗ χρειάζεται 750 εκατ. ευρώ το συντομότερο δυνατό για να κρατηθεί όρθια, επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

xatzidakis«Πρέπει να βρεθούν με διάφορους τρόπους» διευκρινίζει ο υπουργός στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», αναφορικά με τις πηγές άντλησης του ποσού, θέτοντας ως πρώτο κρίσιμο σταθμό για την αναστροφή των αρνητικών προοπτικών και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης την 24η Σεπτεμβρίου, όταν θα δημοσιοποιηθεί η νέα έκθεση του ορκωτού λογιστή.

«Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, πέραν των μέτρων εξυγίανσης, περιλαμβάνει μέτρα άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητάς της. Ένας πρώτος κρίσιμος σταθμός είναι η 24η Σεπτεμβρίου, όταν θα βγει η νέα έκθεση της Ernst & Young για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και στην οποία επιδιώκουμε να αποτυπωθεί η αναστροφή των αρνητικών προοπτικών της προηγούμενης έκθεσης του Απριλίου.

Από την ενημέρωση που έχω μέχρι στιγμής, το ποσό που πρέπει να βρεθεί με διαφόρους τρόπους είναι περίπου 750 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος σταθμός είναι η 31η Οκτωβρίου, όταν θα κληθούμε να συμφωνήσουμε με την ΕΕ για τα διαρθρωτικά μέτρα στην αγορά ενέργειας. Πέρα από την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς, χρειάζονται 750 εκατ. ευρώ σε 45 ημέρες για να κρατηθεί όρθια η ΔΕΗ.

Σημαντικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων – ορισμένες από τις οποίες κοστίζουν ακριβότερα ανοιχτές, παρά αν τις κλείναμε και συνεχίζαμε να πληρώνουμε κανονικά τους εργαζομένους – και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σύμφωνα με το σχέδιο των 10 αξόνων που παρουσιάσαμε», σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανήγγειλε, την χωρίς καθυστερήσεις:

  • ιδιωτικοποίηση της εμπορίας και της διανομής της ΔΕΠΑ,
  • την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και
  • την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ.
Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here