Αρχική Ευζωία Φανουρόπιτα ή πίτα Αγίου Φανουρίου

Φανουρόπιτα ή πίτα Αγίου Φανουρίου

0
fanouropita 1

Ανήμερα του Αγίου Φανουρίου 27 Αυγούστου, φτιάχνουμε τη φανουρόπιτα.

Από τη ΣΕΦ Στέλλα Καραπετάκου

Η παράδοση μας λέει ότι τη φανουρόπιτα την φτιάχνουμε για την μητέρα του Αγίου Φανουρίου η οποία ήταν αμαρτωλή. Προσπάθησε να την βοηθήσει να σωθεί, που όμως ο κακός της χαρακτήρας δεν τον άφησε.

Έτσι λοιπόν αφού πέθανε η μητέρα του παρακάλεσε τους χωρικούς να φτιάχνουν μια πίτα για την ψυχή της μάνας του για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της.

Έτσι λοιπόν οι νοικοκυρές μοιράζουν την πίτα στην γειτονιά και εύχονται «θεός συχωρέσ’ τη, την μάνα του Αγίου Φανουρίου»

Όμως ο Άγιος Φανούριος έχει καθιερωθεί να φανερώνει στους πιστούς χαμένα αντικείμενα και στις κοπέλες να φανερώνει ποιόν άντρα θα παντρευτούν.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για να φτιαχτεί η πίτα πρέπει να είναι 7 ή 9 (ή και παραπάνω υλικά ανάλογα με τα μυρωδικά που θέλουμε να βάλουμε στην πίτα μας) τα οποία συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα των αγγέλων.

Όταν δε φτιάχνουμε την πίτα μας, θυμιάζουμε και έχουμε αναμμένο το καντήλι ή ένα κερί.

Η συνταγούλα που σας παρουσιάζω κάτω είναι ακριβής για σίγουρη επιτυχία με γραμμάρια για να μην υπάρχουν τυχόν αποκλείσεις σε βάρος για δυσάρεστα αποτελέσματα. Η μυρωδιά της στο ψήσιμο θα σας «σπάσει την μύτη» που λέει ο λαός, γιατί ανακατεύονται όλα τα αρώματα (πορτοκάλι, κονιάκ, μπαχαρικά κλπ) και βγάζουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Τα υλικά μας
  • 235 γρ ηλιέλαιο
  • 520 γρ αλεύρι γοχ
  • 240 γρ ζάχαρη
  • 50 γρ κονιάκ
  • 100 γρ σταφίδα ξανθιά
  • 100 γρ καρύδι σπασμένο
  • 200 γρ νερό
  • 150 γρ φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 10γρ μπέικιν πάουντερ
  • 10 γρ σόδα διτανθρακική (σκόνη)
  • 3 γρ γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 6 γρ κανέλα τριμμένη
Διαδικασία
  1. Η διαδικασία μας πανεύκολη. Έχουμε συγκεντρώσει όλα τα υλικά μετρημένα στον πάγκο.
  2. Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε όλα τα υγρά (νερό χυμό ηλιέλαιο και την ζάχαρη, σόδα) ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη . στην συνέχεια προσθέτουμε τα μυρωδικά και τους ξηρούς καρπούς, και στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι μας αφού πρώτα το έχουμε κοσκινίσει και αναμίξει με το μπέικιν.
  3. Το βάζουμε σε λαδωμένη φόρμα και περασμένη με λίγο αλευράκι για να μην μας κολλήσει.
  4. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο για 60’-65’ λεπτά.

Καλή επιτυχία!

fanouropita

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here