Αρχική Καταστροφές Επικίνδυνα …καυτό το προσκύνημα στη Μέκκα

Επικίνδυνα …καυτό το προσκύνημα στη Μέκκα

0
MUSLIM PILGRIMS1
Διαφήμιση

Μια άλλη διάσταση των κινδύνων που ενέχει η κλιματική αλλαγή φέρνουν στο προσκήνιο οι επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, του γνωστού ΜΙΤ.

Αυτή τη φορά μπαίνει στην εξίσωση η… θρησκεία. Όχι όμως ως φιλοσοφική-πνευματική αναζήτηση, αλλά η καθαρά πρακτική πλευρά της, η εξάσκηση με άλλα λόγια του θρησκευτικού καθήκοντος – όπως το εννοεί ο καθένας.

“Θύματα” της κλιματικής κρίσης τα 1,8 δισεκατομμύρια Μουσουλμάνοι –το ένα τέταρτο σχεδόν του παγκόσμιου πληθυσμού- που ταξιδεύουν κάθε καλοκαίρι στην Σαουδική Αραβία για να προσκυνήσουν στη Μέκκα. Η πόλη είναι μια από τις πιο ζεστές περιοχές του πλανήτη, με θερμοκρασία που μπορεί να ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου, αρκετά υψηλή δηλαδή για να επηρεάσει όλα τα ζωτικά όργανα, πιστών και μη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι προσκυνητές κινδυνεύουν από τις υπερβολικές θερμοκρασίες καθώς η παραμονή τους στη Μέκκα διαρκεί μια εβδομάδα κάτω από τον ανελέητο ήλιο.

Υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες

MEKKA2Οι ημερομηνίες του Χατζ, του ισλαμικού προσκυνήματος, καθορίζονται από τον κύκλο του φεγγαριού. Φέτος οι διαδικασίες έληξαν στις 14 Αυγούστου με 40 βαθμούς θερμοκρασία – στα όρια για την ανθρώπινη υγεία. Όμως εκτός από τη ζέστη, επικίνδυνη θεωρούν οι ερευνητές του ΜΙΤ και την υγρασία: όσο περισσότερη είναι η υγρασία τόσο πιο επικίνδυνη είναι για τον άνθρωπο καθώς το σώμα δεν μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του αποτελεσματικά.

Οι επιστήμονες κάνουν το εξής πείραμα: τοποθετούν ένα βρεγμένο ύφασμα σε ένα θερμόμετρο για να διαπιστώσουν πόσο σημαντική είναι η εφίδρωση για τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Έτσι, αν για παράδειγμα η εξωτερική θερμοκρασία είναι γύρω στους 32,3 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία 95%, με τη μέθοδο του βρεγμένου υφάσματος η θερμοκρασία θα δείξει 51,1 βαθμούς – η οποία θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς το σώμα δεν μπορεί να επανέλθει εύκολα στο φυσιολογικό.

Έρημη χώρα;

Ο συνδυασμός υγρασίας και ζέστης ίσως αναγκάσει στο μέλλον τους κατοίκους της Σαουδικής Αραβίας να την εγκαταλείψουν, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ο Ελφατίχ Ελταχίρ, πολιτικός μηχανικός και περιβαλλοντολόγος, καθηγητής στο ΜΙΤ και οι συνεργάτες του, υποστηρίζουν ότι ήδη υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Και παρόλο που δεν διατίθενται ακόμη επαρκή στοιχεία, τα τελευταία χρόνια ο εκρηκτικός συνδυασμός ζέστης-υγρασίας στη διάρκεια των προσκυνημάτων, είχε δυσμενείς συνέπειες: το 1990 προκάλεσε τον θάνατο 1.462 ατόμων, ενώ το 2015, 769.

«Όταν έχεις ένα πλήθος συγκεντρωμένο σε μια περιοχή» σημειώνει ο Ελταχίρ, «όσο πιο άσχημες είναι οι καιρικές συνθήκες τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρξουν θύματα».

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Οι ημέρες καύσωνα στη Σαουδική Αραβία αυξάνονται σταθερά. Υπολογίζεται ότι από το 2047 έως το 2052 και από το 2079 μέχρι το 2086, στη διάρκεια του προσκυνήματος οι πιστοί θα αντιμετωπίσουν σοβαρούς κινδύνους ακόμη κι αν ληφθούν μέτρα για το περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής…

 

Διαφήμιση