Αρχική Επιχειρείν Ελληνικό: νέα απόφαση του ΚΑΣ ξεμπλοκάρει το έργο

Ελληνικό: νέα απόφαση του ΚΑΣ ξεμπλοκάρει το έργο

0
Ελληνικό
Διαφήμιση

Σε ομόφωνη απόφαση για την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού στο σκέλος της που αφορά στις διατάξεις του υπουργείου Πολιτισμού, κατέληξε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Το γεγονός θεωρείται καθοριστικό για το μέλλον του έργου και αναμένεται να ικανοποιήσει τη επενδύτρια εταιρεία Lamda Development.

Οι αλλαγές στην ΚΥΑ

Ελληνικό

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα έρχονται μόνο οι μελέτες που αφορούν κτίρια και εγκαταστάσεις εντός των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων.

Τα μέλη του ΚΑΣ, το οποίο συνεδρίασε για πρώτη φορά με τη νέα του σύνθεση, αποφάσισαν ότι ο αδόμητος χώρος γύρω από τον ταφικό περίβολο του Ελληνικού θα πρέπει να ανέρχεται σε 20 μέτρα και ότι θα ελεγχθούν οι όψεις των κτηρίων που θα κοιτούν προς τον περίβολο του αρχαίου μνημείου.

Επιπλέον, προστέθηκε ότι το ταφικό μνημείο, που θα συνδεθεί με χώρο πρασίνου με τις παρακείμενες ζώνες ανάπτυξης, θα πρέπει να βρίσκεται σε συσχετισμό με τον αρχαίο οδικό άξονα.

Οι αρχαιότητες

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΕΟ2

Προτάθηκε επίσης και έγινε αποδεκτό να εφαρμοστούν οι κείμενες διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου για τις αρχαιότητες που ενδέχεται να ανευρεθούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου.

Ειδικότερα, τόσο οι εισηγητές όσο και τα μέλη του ΚΑΣ, τόνισαν ότι οι όροι που περιλαμβάνονται στην Υπουργική Απόφαση του 2019 και στο Προεδρικό Διάταγμα του 2018 παρέχουν επαρκή προστασία στις υπάρχουσες αρχαιότητες, καθώς και σε αυτές που τυχόν αποκαλυφθούν.

Συνεδρίαση του ΚΣΝΜ

Το επόμενο βήμα είναι η σημερινή η συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων (ΚΣΝΜ), η γνωμοδότηση του οποίου -μαζί με του ΚΑΣ- ήταν απαραίτητος όρος για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ξεμπλοκάρει το έργο.

Οι συμμετέχοντες

Στη συνεδρίαση κατέθεσαν τις απόψεις τους εκπρόσωποι της Ελληνικό Α.Ε. και του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίοι υπέβαλαν την αίτηση θεραπείας της υπουργικής απόφασης, αλλά και της Lamda Development.

Διαφήμιση