Αρχική Μεταφορές Ένα άκρως «πράσινο» φέρι μπότ (video)

Ένα άκρως «πράσινο» φέρι μπότ (video)

0
dania
Διαφήμιση

Λίγο πριν τους νέους αυστηρούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπομπή αερίων ρύπων των ναυτιλιακών εταιριών, (οι οποίοι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2020), η Δανία ήδη έχει ένα αμιγώς «πράσινο» φέρι μπότ.

Το πλήρως ηλεκτρικό πλοίο, το μεγαλύτερο του κόσμου, ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα το ταξίδι του μεταξύ δύο νησιών της Δανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, το οχηματαγωγό «Ellen» έπλευσε μεταξύ των λιμένων Φίνσαβ και Σόμπι της νότιας Δανίας, λαμβάνοντας ενέργεια από μία μπαταρία 4,3 μεγαβατόρων.

Το σκάφος μπορεί να μεταφέρει 200 επιβάτες και 30 οχήματα. Η ελβετική κατασκευάστρια εταιρεία της μπαταρίας, Leclanche, επισημαίνει ότι το νέο σκάφος θα ρυπαίνει λιγότερο κάθε χρόνο, μειώνοντας την εκπομπή 2.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα και 1,4 τόνων διοξειδίου του θείου, χάρη στο καθαρό σύστημα προώθησης που διαθέτει.

 

Από τον Σεπτέμβριο, το δρομολόγιο θα πραγματοποιείται πέντε έως επτά φορές την ημέρα.

Το οχηματαγωγό «Ellen» διαθέτει δύο κινητήρες που κατασκεύασε η δανική εταιρεία Danfoss Editron και έχει βεληνεκές 40.000 ανάμεσα στις δύο φορτίσεις της μπαταρίας.

Η κατασκευή του σκάφους χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προκειμένου να πραγματοποιεί και το ταξίδι επιστροφής στα προγραμματισμένα χρονικά περιθώρια, το σκάφος θα επαναφορτίζεται ανά 20 λεπτά, όταν βρίσκεται ελλιμενισμένο, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

dania 1

Το σκάφος έχει μήκος 60 μ. και πλάτος 13 μ. και σίγουρα δεν είναι μικρό. Προκειμένου να καταστεί αξιόπλοο, οι Δανοί σχεδιαστές του χρειάστηκε να υπερκεράσουν πολλά δομικά προβλήματα. Αυτό προϋπέθετε την κατασκευή καταστρώματος για τους επιβάτες και για τα αυτοκίνητα στο ίδιο επίπεδο, καθώς και την κατασκευή γέφυρας από αλουμίνιο –αντί χάλυβα– σε μια προσπάθεια περιορισμού του βάρους του και αύξησης του βεληνεκούς του. Επίσης, όλα τα έπιπλα που διαθέτει είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο χαρτί.

Οι Αρχές της Δανίας ευελπιστούν ότι, εκτός από τη σημαντική συμβολή του σκάφους στη μείωση των αερίων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή, το ίδιο θα προσελκύσει πολλούς επισκέπτες που θα θελήσουν να απολαύσουν ένα ταξίδι με αυτό.

dania 2

Πηγες: Καθημερινή, Electrive

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑρχίζει το… Ματς στα κανάλια Novasports από την WIND VISION
Επόμενο άρθροΈνοπλη η κατάσβεση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ