Αρχική Ευζωία 7 τρόποι για να είστε υπεύθυνοι ταξιδιώτες

7 τρόποι για να είστε υπεύθυνοι ταξιδιώτες

0
ταξιδιώτες1
Διαφήμιση

Ο τουρισμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους στον κόσμο και θα συνεχίσει να είναι, αφού οι ταξιδιώτες αυξάνονται.

Αλλά το οικονομικό όφελος από τον τουρισμό μπορεί να έχει επιζήμιες συνέπειες για τους ανθρώπους που ζουν σε δημοφιλείς προορισμούς και κατά συνέπεια στους προορισμούς.
Σε όλο τον κόσμο, οι τουρίστες μολύνουν μνημεία, αξιοθέατα, περιοχές. Και αφήνουν σε πολλά μέρη που επισκέπτονται το χειρότερο αποτύπωμα τους.

Η βιομηχανία αναπτύσσεται, αλλά τα αξιοθέατα παραμένουν στο ίδιο μέγεθος.
Το 1959, οι τουρίστες που έφταναν στην Φοντάνα ντι Τρέβι ήταν περίπου 20 κάθε φορά. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 1.000 τουρίστες στην Φοντάνα, ανά πάσα στιγμή.

Όταν οι προορισμοί αρχίζουν να γίνονται θύματα της επιτυχίας τους, τότε οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αλλάξουν προσέγγιση.

Τον τρόπο δείχνει ο Παγκόσμιος Κώδικας Δεοντολογίας για τον Τουρισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

Indigenous Brazilian Young Man Portrait from Guarani ethnicity, Welcoming the tourist

1.Μάθετε για την κουλτούρα του προορισμού

Η πρώτη κατευθυντήρια γραμμή του Κώδικα είναι να ανοίξετε το μυαλό σας. Να μάθετε για την κουλτούρα του προορισμού.
Αυτό θα μεταμορφώσει την εμπειρία σας και θα κερδίσετε σεβασμό. Να είστε ανεκτικοί στην διαφορετικότητα. Να παρατηρείτε τις κοινωνικές και πολιτιστικές παραδόσεις και πρακτικές.

2.Να είστε προσεκτικοί σε προορισμούς που καταπολεμούν τον υπερτουρισμό

Μερικοί προορισμοί όπου θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα στον προγραμματισμό ενός ταξιδιού είναι η Βενετία και η Βαρκελώνη. Εκεί οι ντόπιοι διαμαρτύρονται συχνά για τον υπερτουρισμό.
Αλλά και άλλοι προορισμοί έχουν θέματα υπερτουρισμού. Τα νησιά Γκαλαπάγκος εγκατέστησαν πρόσφατα αυστηρούς κανόνες για τους τουρίστες. Συμπεριλαμβανομένου και του κανόνα ότι οι τουρίστες μπορούν να ταξιδεύουν μόνο με εξουσιοδοτημένους οδηγούς.
Οι αρχές της Ταϊλάνδης έκλεισαν το Maya Bay – τη φημισμένη τοποθεσία της ταινίας The Beach – στους επισκέπτες. Το ειδυλλιακό σημείο στα νησιά Phi Phi προσελκύει 5.000 άτομα κάθε μέρα, γεμίζοντας τον μικρό όρμο και προκαλώντας ζημιές στον περιβάλλοντα ύφαλο.
Οι ταξιδιώτες καλό θα είναι να ενημερώνονται τι ισχύει στον προορισμό που θα επισκεφθούν.

3.Επισκεφθείτε περιοχές με σχέδια διαχείρισης προορισμού

Ερευνήστε εάν ο προορισμός σας έχει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου τουρισμού. Το σχέδιο διαχείρισης σημαίνει ότι υπάρχει πλάνο για την προστασία του οικοσυστήματος στο προορισμό. Αλλά και όχι μόνο.
Σε πολλούς προορισμούς οι τουρίστες έχουν οδηγήσει τα ενοίκια τα ενοίκια στα ύψη. Στο σχέδιο διαχείρισης προορισμού θα πρέπει να υπάρχουν και μέτρα που καταπολεμούν τις πρακτικές -όπως οι αυξήσεις ενοικίων- που εκτοπίζουν τους ντόπιους.

ταξιδιώτες σουβενίρ

4.Αγοράστε τοπικά προϊόντα

Αγοράστε προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς και στηρίξτε άμεσα την οικονομία. Ακόμα και για σουβενίρ ένα τοπικό χειροποίητο αντικείμενο είναι καλύτερο από τα μαγνητάκια μαζικής παραγωγής, κούπες ή μπρελόκ.

5.Σκέψου Πράσινα

Οι φιλικές πρακτικές για το περιβάλλον, είναι ίδιες σε όλο τον κόσμο. Μην αφήνετε τα φώτα ανοιχτά στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας, όταν φεύγετε. Μην αφήνετε το νερό να τρέχει άσκοπα. Χρησιμοποιήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Περιορίστε την κατανάλωση πλαστικών φιαλών νερού.
Αντισταθείτε στην επιθυμία να πάρετε κοχύλια ή άμμο από την παραλία ή φύλλα από το δάσος.
Στην Σαρδηνία η άμμος εξαφανίζεται από τις χρυσές παραλίες της, λόγω κλοπής. Την παίρνουν ως αναμνηστικό οι τουρίστες καταστρέφοντας το οικοσύστημα του νησιού. Για να βάλουν τέρμα οι Αρχές επιβάλλουν πρόστιμο από 500 ευρώ έως 3.000 ευρώ.

6.Αφήστε…κανένα ίχνος

“Αφήστε κανένα ίχνος”. Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια, είναι οι βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε για να απολαύσουμε και να προστατέψουμε τους φυσικούς χώρους μας.
Στο βουνό ή στην θάλασσα τίποτα δεν πρέπει να θυμίζει ότι ήσασταν εκεί.

ταξιδιώτες ζώα

 

7.Αλληλεπιδράστε σωστά με την άγρια ​​φύση

Οι βόλτες με ελέφαντες στην Ινδία ή οι θαλάσσιες χελώνες στα νησιά του Καϋμάν μπορεί να φαίνονται σαν ένας καλός τρόπος για να συνδεθείτε με τη φύση, τα ζώα όμως αυτά συχνά κακοποιούνται.
Αν τα ζώα είναι ζωτικής σημασίας για το ταξίδι σας, αναζητήστε τις εταιρείες ηθικού τουρισμού στον προορισμό.
Ανατρέξτε στον οδηγό της Παγκόσμιας Προστασίας των Ζώων.
Εκεί θα βρείτε πληροφορίες για φιλικές στο περιβάλλον διακοπές και δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την άγρια ζωή.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Φά’ το πριν τα φάει” και τα ξενικά είδη στο πιάτο μας
Επόμενο άρθροΗ πρώτη παραλία στην Ελλάδα που διαθέτει αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (AED)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ