Αρχική Περιβάλλον ΥΠΕΝ: Προστασία των μανιταριών

ΥΠΕΝ: Προστασία των μανιταριών

0
μανιτάρια
Διαφήμιση

Πόρισμα διαχείρισης–πιστοποίησης των αυτοφυών μανιταριών έδωσαν χθες στη δημοσιότητα ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος μαζί με τον Υφυπουργό Γιώργο Δημαρά.

Πρόκειται για την τελευταία πρωτοβουλία που ανακοινώνει το Υπουργείο πριν τις εκλογές της Κυριακής, μετά από έναν μήνα απίστευτης κινητικότητας, με δελτία Τύπου, συνεντεύξεις και δηλώσεις τόσο του Υπουργού Γιώργου Σταθάκη όσο και των κ. Δημαρά και Φάμελλου.

Μόνο χθες εκδόθηκαν τέσσερις διαφορετικές ανακοινώσεις: προηγήθηκαν η “Οριστικοποίηση ορίων ΕΚΠ Παρνασσίδας με βάση την περσινή απόφαση του ΥΠΕΝ”, η νέα “εθελοντική συμφωνία για την αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία” και οι “Υπουργικές Αποφάσεις ύψους περίπου 128 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση της πρόληψης και της αποκατάστασης των ζημιών στα δάση“, τις οποίες έχει ήδη παρουσιάσει το Ecozen.

Από εδώ και πέρα τα συρτάρια του Υπουργείου κλείνουν και αναμένουμε τη συνέχεια…

Μανιταροφιλία

μανιτάρια

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, το Υπουργείο μιλά για μια ακόμη «καινοτόμο νομοθετική πρωτοβουλία», η οποία ανοίγει νέους ορίζοντες στην αειφορική αξιοποίηση των δασικών πόρων.

«Η αειφορική χρήση των αυτοφυών εδώδιμων μανιταριών απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια την ελληνική ύπαιθρο, ιδιαίτερα αφού τα τελευταία χρόνια η συλλογή, συσκευασία, μεταποίηση και πώληση επίγειων μανιταριών και ειδικότερα υπόγειων (τρούφας) έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις, ενώ ταυτόχρονα ένα κύμα “μανιταροφιλίας” προσελκύει χιλιάδες νέους φίλους από κάθε ηλικία ξανά στην ελληνική ύπαιθρο», γράφει χαρακτηριστικά.

Φάμελλος: Νέα προοπτική εργασίας

Η Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, τονίζει ο Αν. ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, περιλαμβάνει μηχανισμούς που σχετίζονται με τη δομημένη παραγωγή και προώθηση των μη ξυλωδών προϊόντων, αλλά και τη φύλαξη και την καταπολέμηση ληστρικών φαινομένων και λαθρεμπορίου. Επιπλέον, υποστηρίζει δράσεις που σχετίζονται με την καινοτομία και την τυποποίηση στον τομέα των αυτοφυών εδώδιμων μανιταριών. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε πλέον να σχεδιάσουμε σε στέρεα βάση μία νέα προοπτική εργασίας στην ορεινή Ελλάδα που μπορεί να δώσει μια ακόμη διέξοδο στους νέους εάν συνδυαστεί μάλιστα με την γαστρονομία και τον τουρισμό, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό».

Δημαράς: Προνομιακό πεδίο ανάπτυξης

Μανιτάρια

Στο ίδιο πνεύμα ο Υφυπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Δημαράς δήλωσε ότι η ανάγκη αξιοποίησης των μοναδικών αλλά παραγνωρισμένων προϊόντων της ελληνικής υπαίθρου όπως είναι τα αυτοφυή εδώδιμα μανιτάρια, τα αρωματικά φυτά, το μέλι, η ρητίνη, τα κουκουνάρια και τόσοι άλλοι άγριοι καρποί των ελληνικών δασών που παραδοσιακά οι ορεινές κοινότητες χρησιμοποιούσαν για αυτοκατανάλωση, αποτελούν σήμερα ένα «προνομιακό πεδίο για την ανάπτυξη μιας ακόμη μοναδικής οικονομικής δραστηριότητας».

«Σήμερα, με την χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων μπορούμε πλέον να πιστοποιούμε την αειφορική κάρπωσή τους, αφού η ομάδα εργασίας σε συνεργασία με επιστήμονες από άλλες μεσογειακές χώρες, μας προτείνει καινοτόμους αλλά και δοκιμασμένους τρόπους για να το πετύχουμε».

Το πόρισμα

Το πόρισμα της ομάδας εργασίας για την διαχείριση και πιστοποίηση των αυτοφυών εδωδίμων μανιταριών της Ελλάδας είναι διαθέσιμο για το κοινό στον ιστότοπο του ΥΠΕΝ, ενώ οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ θα δέχονται τα γραπτά σχόλια του κοινού, μέσω email, μέχρι το τέλος Ιουλίου 2019.

Διαφήμιση