Αρχική Ειδήσεις ΥΠΕΝ: Παράδοση-παραλαβή, προτεραιότητες και απολογισμοί

ΥΠΕΝ: Παράδοση-παραλαβή, προτεραιότητες και απολογισμοί

0
ΥΠΕΝ: Παράδοση-παραλαβή, προτεραιότητες και απολογισμοί
Διαφήμιση

Όπως όλα τα υπουργεία, έτσι και το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) έχει ζήσει πολλές τελετές παράδοσης-παραλαβής λόγω ανασχηματισμών ή αλλαγής κυβέρνησης. Επίσης, όλα σχεδόν έχουν υποστεί πολλές μετατροπές στην επωνυμία τους. Ειδικά το Περιβάλλοντος από το 1980 έχει μετονομαστεί 5 φορές είτε μετά από αποσπάσεις και συγχωνεύσεις άλλων υπουργείων είτε λόγω διαφοροποιήσεων στο χαρτοφυλάκιό του.

Αυτή τη φορά κρατάει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον.

Σήμερα οι απερχόμενοι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Γιώργος Δημαράς, παρέδωσαν σήμερα τα κλειδιά στους νέους ενοίκους του.

Οι προτεραιότητες

ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης

Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις προτεραιότητές του στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων όπως ήταν αναμενόμενο, δεσπόζει η διάσωση της ΔΕΗ. “Στοχεύουμε να εργαστούμε σκληρά από την πρώτη μέρα για να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο διάσωσης για τη ΔΕΗ” είπε χαρακτηριστικά. “Ένα σχέδιο που θα είναι προς όφελος καταναλωτών και εργαζομένων και θα δώσει νέα προοπτική στην εταιρεία”.

Επίσης στάθηκε σε δύο «εμβληματικές», όπως τις χαρακτήρισε, επενδύσεις, το Ελληνικό και τις Σκουριές, οι οποίες είναι «άμεσα συνδεδεμένες με αυτό το υπουργείο» καθώς «ζητήματα όπως αυτά της χωροταξίας, των χρήσεων γης και των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, παρότι ιδιαιτέρως τεχνικά, είναι κομβικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και στην προσέλκυση επενδύσεων».

Αναλυτικότερα, οι προτεραιότητες που έθεσε ο νέος Υπουργός είναι:

  • Εφαρμογή σχεδίου διάσωσης για τη ΔΕΗ που θα είναι προς όφελος καταναλωτών και εργαζομένων και θα δώσει νέα προοπτική στην εταιρεία. Σε συνέντευξή του πάντως στον ΑΝΤ1 είχε πει ότι βασική προτεραιότητα είναι ένα σχέδιο σωτηρίας της: «Το θέμα αυτό σε αυτή τη φάση είναι μη θέμα, γιατί δεν υπάρχει στον ορίζοντα στρατηγικός επενδυτής. Η ΔΕΗ είναι στα όρια της χρεωκοπίας και δεν ενδιαφέρεται κανένας».
  • Ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, που θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη σε πολλά επίπεδα.
  • Ολοκλήρωση όλων των διεθνών projects για υποδομές φυσικού αερίου, με γνώμονα μια πολιτική πολλαπλών πηγών και οδεύσεων για τους αγωγούς.
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών στον τομέα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και έρευνες σε νέα οικόπεδα για προσέλκυση διεθνών παικτών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • Έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές και στην εξοικονόμηση ενέργειας με πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» που θα στηριχθεί και θα διευρυνθεί.
  • Σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον χωροταξική πολιτική που βάζει τέλος στην άναρχη δόμηση. Αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης ξεκάθαρων χρήσεων γης, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές και ολοκλήρωση του Κτηματολογίου για το οποίο όπως σημείωσε ο υπουργός αυτό που συμβαίνει αποτελεί εθνική ντροπή.
  • Οργανωμένα σχέδια για την αναβάθμιση της προστασίας των δασών.
  • Εφαρμογή καλών ευρωπαϊκών πρακτικών στη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση «δεν έρχεται για να γκρεμίσει» αλλά θα κρατήσει κάθε θετικό που έχει γίνει και υπογράμμισε ότι το υπουργείο είναι κομβικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και για την οικονομία.

Αλλαγή ενεργειακού μείγματος

Γεράσιμος Θωμάς

Ο Γεράσιμος Θωμάς, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, διακεκριμένο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκρίνισε ότι θα προχωρήσει η βελτίωση και υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα με στόχο ως το 2030- 2050 να αλλάξει ριζικά το ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Προστασία μέσω κάλυψης

Δημήτρης Οικονόμου

Ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Οικονόμου, Υφυπουργός για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος μίλησε για την ανάγκη επιτάχυνσης και διευκόλυνσης των επενδύσεων ενώ τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου κάλυψης του συνόλου της χώρας με χρήσεις γης κάτι που καταργεί αυτόματα την εκτός σχεδίου δόμηση.

Ο Γιώργος Σταθάκης

Γ. Σταθάκης - ΔΕΗ

Ο Γιώργος Σταθάκης βρέθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 5 Νοεμβρίου του 2016 μετά από μια σύντομη θητεία στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Κατά την παράδοση του Υπουργείου ο κ. Σταθάκης έκανε έναν σύντομο απολογισμό του έργου των τελευταίων δυόμισι χρόνων στους τομείς της ενέργειας, της χωροταξίας και του περιβάλλοντος, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο και τον υφυπουργό Γιώργο Δημαρά.

Ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη, εδώ.

Η ιστορία ενός υπουργείου

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΥΠΕΝ

  • 14 Μαρτίου 1980: με το Ν. 1032/1980 συστάθηκε το Υπουργείο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος από υπηρεσίες που αποσπάστηκαν από το Υπουργείο Δημοσίων Έργων.
  • 26 Ιουλίου 1985: με το Ν. 1558/1985 το Υπουργείο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος μετονομάστηκε σε Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων με την υπαγωγή σε αυτό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων.
  • 7 Οκτωβρίου 2009: με την απόφαση 2876/7.10.2009 του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων μετονομάστηκε σε Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
  • 5 Νοεμβρίου 2009: με το Π.Δ. 189/2009, υπήχθησαν σε αυτό υπηρεσίες σχετικές με την ενεργειακή πολιτική του πρώην Υπουργείου Ανάπτυξης.
  • 27 Ιανουαρίου 2015: συστάθηκε το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχοντας στις αρμοδιότητές του τους τομείς της αγροτικής ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και της ενέργειας.
  • 22 Σεπτεμβρίου 2015: με Π.Δ. το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάστηκε σε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Διαφήμιση